Roboţii ucigaşi devin realitate. De ce trebuie să îi oprim

Profesorul Toby Walsh care predă cursuri de  inteligenţă artificială la Universitatea din New South Wales şi este şeful grupului de cercetare Data61 din cadrul Centrului de Excelenţă pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Sydney, Australia, vorbeşte despre viitoare generaţii de roboţi ultraperformanţi, între care şi despre categoria roboţilor ucigaşi.
Sânziana Stancu
17 ian. 2016, 16:57
Roboţii ucigaşi devin realitate. De ce trebuie să îi oprim

Într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, Toby Walsh poveşteste ca şi-a petrecut
toată viaţa studiind inteligenţa artificială, dar că a ajuns să se teamă de aceasta, mai exact, de forţa acesteia când este folosită ca armă ucigaşă sub forma de roboţi criminali.

Specialistul atrage atenţia asupra a cinci categorii de astfel de roboţi, afirmând că este imperios ca aceştia să fie „opriţi la timp”, pentru a nu distruge omenirea.

1. Generaţia roboţilor ucigaşi se apropie. Specialistul american afirmă că, în 2029, am putea să avem un tip de robot ca în „Terminator”. Dacă luăm în considerare dronele, acest tip de robot folosit şi în scopuri non violente, există deja şi în scopuri ofensive şi va fi dince în ce mai sofisticat.

Alte exemple – Predator sau rachetele Hellfire – care, în varianta viitoare, nu vor mai avea control uman, ci vor fi controlate cu ajutorul unui program de computer. Este uimitor că acest lucru este posibil chiar acum din punct de vedere tehnic.    

2. Va fi o cursă a înarmării. Când aceste „genii” ale tehnologiei vor apărea, va începe şi o cursă a înarmării, în care se va tinde la performanţe din ce în ce mai mari. Oricum, hip-urile computerelor se dublează ca dimensiune o dată la 2 ani, ceea ce va antrena într-o perioada relativ scurtă o creştere exponenţială a roboţilor ucigaşi.  

3. Roboţii ucigaşi vor prolifera. Generaţiile viitoare de roboţi ucigaşi nu vor costa foarte mult, iar preţul lor va scădea cu timpul, aşa cum se întâmplă cu dronele, de pildă, al căror preţ a scăzut semnificativ în ultimiii ani. De asemenea, vor fi foarte uşor de construit. Ar fi nevoie doar de un quadcopter, un smartphone şi o armă sau o mică bombă, iar pentru că acest sistem să devină un robot ucigaş, ar mai fi nevoie de un specialist în software.

Soldaţii viitorului vor fi încântaţi de aceaste tehnologii, pentru că roboţii nu au nevoie de odihnă sau somn şi nici de antrenamente lungi şi obositoare. În schimb, vor acţiona cu eficienţă pe câmpul de luptă, iar dacă „vor pica la datorie”, nu este cazul să fie recuperaţi.

Partea mai puţin bună este aceea că roboţii ucigaşi ar putea să se îndrepte la un moment dat şi asupra
soldaţilor, iar aceştia vor fi nevoiţi să se apere la rândul lor, iar singura modalitate este să  „schimbe creierul” roboţilor războinici, adaptându-l astfel la alte realităţi.

4. Roboţii pot omorî şi oameni nevinovaţi.  The Intercept atrage atenţia că roboţii ucigaşi ar putea omorî şi oameni nevinovaţi, în cazul unor războaie. Unul din exemple despre asemenea situaţii sunt operaţiunile militare ale SUA, din 2011, împotriva talibanilor şi a reţelei Al-Qaida din Afganistan, când „aproximativ 9 din 10 oameni” din rândul celor care au fost ucişi de drone „nu erau ţintele directe urmărite de americani”. The Intercept subliniază că roboţii nu pot detecta o „situaţie” oarecare aşa cum o poate face o minte umană. Pentru ei există numai „ţinta”, astfel producându-se „pagube colaterale”. Deocamdată, nu s-au inventat „dronele umane” care să gândească la fel ca o fiinţă umană.

5. O situaţie şi mai complicată ar fi cazul dronelor „complet autonome”. Cu timpul, acestea se vor dezvolta şi mai mult şi vor ajunge „pe picior de egalitate” cu piloţii umani şi chiar îi va depăşi pe aceştia în performanţă. Deja sunt speculaţii pe această temă şi chiar teorii ale conspiraţiei. De pildă, s-ar putea ca roboţii criminali să încapă pe mâini greşite şi să declanşeze acţiuni criminale şi împotriva civililor nevinovaţi. Dar cel mai mare pewricol este acesla că aceşti roboţi pot deveni nişte arme perfecte pentru terorişti în viitorul apropiat. Nu în ultimul rând, ar putea izbucni şi războaie între roboţi, caz în care situaţia ar putea scăpa uşor de sub control, iar scenariul pe câmpul de luptă ar arăta ca în jocurile video. 

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Adrian Câciu: Deficitul bugetar este mai mare dar mai sustenabil față de anul trecut
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!