Robotul Curiosity s-a deplasat pentru prima dată de la sosirea pe Marte FOTO

Robotul Curiosity s-a deplasat cu succes pentru prima dată de când a ajuns pe Marte, miercuri, în zona unde a coborât la începutul lunii august, care a fost denumită de NASA "Bradbury Landing", în onoarea legendarului scriitor american de science-fiction Ray Bradbury, decedat în luna iunie.
Romania TV
23 aug. 2012, 13:54
Robotul Curiosity s-a deplasat pentru prima dată de la sosirea pe Marte FOTO

„În onoarea lui, am denumit acea zonă în care Curiosity a coborât «Bradbury Landing» (Zona de aterizare Bradbury)”, a declarat Michael Meyer, coordonatorul ştiinţific al programului NASA de explorare a planetei Marte din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL), din Pasadena.

Anunţul a coincis cu prima deplasare – de câţiva metri – reuşită de Curiosity pe Marte, realizată cu succes miercuri, înainte de plecarea sa spre zona Glenelg în zilele următoare.

Ray Bradbury, care ar fi împlinit miercuri vârsta de 92 de ani, „a atins deja nemurirea cu cele 100 de nuvele şi aproape 50 de romane ale sale. Cărţile lui ne-au inspirat pe toţi, colecţia sa «Cronici Marţiene» a inspirat misiunea Curiosity şi ne-a deschis ochii în faţa posibilităţii existenţei unor forme de viaţă pe Marte”, a adăugat Michael Meyer.

Înainte de acest anunţ, JPL a difuzat un montaj video cu Ray Bradbury în mijlocul savanţilor de la NASA, reuniţi cu ocazia plasării pe orbita marţiană a sondei Mariner 9, în noiembrie 1971.

Autorul romanului SF „451º Fahrenheit” declarase cu acel prilej, în faţa unor specialişti extrem de amuzaţi: „În ultimele zile, am sperat că atunci când ne vom fi apropiat de Marte şi după ce praful se va fi disipat, să vedem mulţi marţieni în picioare, cu pancarte mari pe care se putea citi mesajul următor: «Bradbury avea dreptate!»”.

Prolificul scriitor american, decedat la Los Angeles la începutul lunii iunie, a contribuit la popularizarea stilului science-fiction în rândul publicului larg şi a promovat ipoteza existenţei vieţii pe Marte, care a stimulat imaginaţia multor cercetători şi oameni de ştiinţă.

„Era şi un bun prieten al JPL”, a spus Pete Theisinger, coordonatorul misiunii Curiosity, precizând că scriitorul a vizitat ultima oară sediul JPL în anul 2009.

Specialiştii care coordonează misiunea Curiosity au confirmat, totodată, faptul că roţile robotului s-au învârtit pentru prima dată miercuri.

„Curiosity a rulat pentru prima dată pe Marte, astăzi, cu succes. Avem un sistem de deplasare în perfectă stare de funcţionare pe robotul nostru”, a declarat Matt Heverly, cel care este responsabil cu deplasarea roverului Curiosity.

Robotul, care nu s-a mişcat de la sosirea lui în craterul Gale de pe Marte, în noaptea de 5 spre 6 august, a rulat aproximativ patru metri înainte, apoi a pivotat spre dreapta, la 90 de grade, şi apoi a mers cu spatele câţiva metri.

„În urma acestor manevre, robotul se află la circa 6 metri de locul unde a coborât acum 16 zile”, a precizat NASA.

O fotografie realizată de Curiosity din noua lui poziţie arată foarte clar urmele lăsate de roţile lui pe solul marţian şi urmele circulare lăsate de rachetele cu propulsie inversată montate pe „macaraua aeriană” care l-au ajutat să coboare în siguranţă pe Marte.

Pete Theisinger a salutat succesul de până acum al misiunii, rămânând însă prudent pentru ceea ce va urma. „Ne aflăm în cea de-a 16-a zi a unei misiuni de doi ani, nu am plasat încă braţul (articulat) robotului pe sol şi nu am testat deocamdată capacitatea de prelevare a eşantioanelor, iar acesta este un element cheie al misiunii”, a adăugat el.

„Deci, chiar dacă totul s-a petrecut cu bine până acum, am bifat doar două din exigenţele noastre minimale: să decolăm de pe Terra la timp şi să ajungem pe Marte. Suntem încă departe de a fi atins potenţialul deplin al acestei misiuni”, a concluzionat Pete Theisinger.

Curiosity va rula în zilele următoare în direcţia Glenelg, la 500 de metri de locul în care se află în prezent, în craterul Gale. Este o destinaţie exact opusă faţă de Muntele Sharp – obiectivul final al robotului -, dar situat la joncţiunea a trei terenuri diferite din punct de vedere geologic, care îi interesează foarte mult pe oamenii de ştiinţă.

Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.


DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de prințul William. O strategie câștigătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin