Robotul Ion a fost concediat! Premierul Ciolacu rămâne fără ”consilierul” AI: ”Eu cred foarte mult în inteligența naturală”

Noul ministru al Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus că nu s-a gândit să-i propună premierului Marcel Ciolacu să-l ia consilier pe robotul ION, proiect AI inaugurat în mandatul lui Nicolae Ciucă, pe când ministru de resort era Sebastian Burduja.
Mircea Filipescu
20 iul. 2023, 09:04
Robotul Ion a fost concediat! Premierul Ciolacu rămâne fără ”consilierul” AI: ”Eu cred foarte mult în inteligența naturală”

Proiectul ION a fost prezentat, de fostul premier Nicolae Ciucă în ședința de guvern drept „consilier onorific al prim-ministrului”, pe 1 martie 2022.

„Apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”, a declarat Nicolae Ciucă, la prezentarea lui ION.

Proiectul de inteligență artificială este în competența Ministerului Cercetării și Digitalizării, condus acum de Bogdan Ivan, după schimbarea guvernului.

Ministrul Digitalizării este interesat de noua versiune a robotului și de modalitatea în care ar putea să-l adapteze în beneficiul cetățenilor. Până acum, nici nu l-a întâlnit pe ION, în calitate de ministru și nici nu se gândește să-l prezinte premierului Ciolacu.

”Nu m-am gândit la acest lucru. Eu cred foarte mult în inteligența naturală a noului guvern și nu cred că inteligența artificială e răspunsul la absolut toate problemele.”, a declarat noul ministru al digitalizării la Gandul Live.

Citește și: Cât de scumpe vor fi reactoarele nucleare care vor fi construite în România. Anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja

În perspectivă, ION ar putea ajuta la simplificarea relației dintre stat și cetățeni. Spre exemplu, ar putea să fie acea voce care-ți răspunde la telefon, atunci când reclami întreruperea utilităților, și îți dă toate informațiile de care ai nevoie.

”E o idee inovativă. Eu vreau să iau ce e bun din conceptul acesta. Când faci un experiment, poți să găsești lucruri bune pe care să le folosești și să le transferi pentru o aplicare mai largă sau să nu găsești mai nimic. În orice proces, vei putea găsi și plusuri și minusuri. Ideea de bază este cum vei putea să folosești acel plus ca să simplifici relația omului cu statul. E o formă în care omul e liniștit, are un răspuns în timp real și, în același timp, nici compania de apă nu mai plătește pe cineva ca să stea să răspundă la telefoane. Sunt lucruri simple care pot fi făcute de acea tehnologie care l-a creat pe ION.”, a mai spus Bogdan Ivan.

Robotul ION are și propriul său site web unde este prezentat drept primul consilier guvernamental AI, deși acesta nu are funcție de chat, astfel că tot ce pot face românii este să-i scrie mesaje ”în gol”.

Citește și: Urmează tăvălugul scumpirilor pe litoralul românesc: majorări de încă 10%. Hotelierii, revoltați: „Guvernul ar arunca în aer potenţialul turismului românesc!”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Sunt de o săptămână în clădirea Guvernului şi încă nu m-am întâlnit cu robotul ION / Am o curiozitate personală să îl cunosc şi eu înainte de a fi pensionat, poate, înainte de termen

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi că este de o săptămână în clădirea Guvernului şi încă nu s-a întâlnit cu robotul ION. El a precizat că are şi el o curiozitate personală să îl cunoască şi înainte de a fi pensionat, poate, înainte de termen. Proiectul consilierului guvernamental ION a fost lansat în luna martie a anului trecut, fiind primul consilier robot al unui premier. Acest proiect era gestionat de ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care la acea vreme era condus de liberalul Sebastian Burduja. După rotaţia premierilor, ministerul a fost preluat de PSD, iar noul ministru este Bogdan Ivan.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat ce se întâmplă cu Robotul ION, lansat în perioada în care premier era liderul PNL Nicolae Ciucă.

”Pot să vă spun că sunt de o săptămână în clădirea Guvernului şi încă nu m-am întâlnit cu robotul ION şi nu l-am văzut a fi utilizat. (..) Mă interesez, pentru că am o curiozitate personală să îl cunosc şi eu înainte de a fi pensionat, poate, înainte de termen”, a arătat Mihai Constantin.
Pe 1 martie 2022, premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, în debutul unei şedinţe de Guvern, pe primul consilier onorific al prim-ministrului care foloseşte inteligenţă artificială.

Numele său este ION şi vine de la sintagma în oglindă „NOI”, fiind un proiect dezvoltat de către cercetătorii români, „un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, spunea atunci şeful Executivului.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cum i-a numit UEFA pe „tricolori”, după gestul incredibil de la Munchen! Naționala României, mesaj de despărțire la plecarea din Germania
Capital.ro
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Când intră banii în luna iulie
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Cutremur în politică: europarlamentarul, prins în ”fapt” pe Tinder?! Iubita l-a PĂRĂSIT!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Rusia a luat decizia astăzi, 3 Iulie. Au suspendat totul. Anunțul venit de la Kremlin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Peste 12 piloți ucraineni se antrenează pe F-16 în Danemarca și SUA
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?