„Trebuie să precizez foarte clar că finanțarea asistenței medicale primare este jenantă. Va fi în acest an sub 6 % din FNUASS total. Am avut în 2015 6,5 % din Fondul total al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar în acest an, când a crescut acest fond strict pentru zona spitalicească, (…) medicina de familie va coborî sub 6 %, deci va avea 5 și ceva la sută, în condițiile în care se asigură finanțarea a 11.500 de cabinete, care cuprind în jur de 12.000 de medici de familie și în jur de 25.000-30.000 de asistenți medicali, plus contabilitate, femei de serviciu și tot ce înseamnă redevențe, utilități, softuri, tipizate etc”, a declarat președintele SNFM.
Președintele SNMF a mai afirmat că, pe lângă faptul că s-a considerat că personal medical există numai în spitale, ‘ceea ce este jenant pentru legiuitor’, există și Codul fiscal care spune că vrea să aducă o relaxare fiscală, dar în cazul persoanelor fizice autorizate cum sunt medicii din asistența medicală primară și majoritatea din ambulatoriul de specialitate e vorba de o suprataxare.
„Așadar, veniturile vor scădea drastic și atunci ne întrebăm până unde? Ce fel de decidenți au putut să ignore majoritatea medicilor din România sau un procent extrem de important din asistenții medicali? Este inacceptabil. Este nevoie să existe o coerență în decizii și să existe o decizie care să țină cont de toți factorii. Sigur că Ministerul Sănătății ne-a spus că nu e treaba lui, e treaba Ministerului Finanțelor. Dar, pe de altă parte, Ministerul Sănătății, ca și celelalte ministere, face parte dintr-un guvern. Acel guvern trebuie să lucreze coerent, să comunice. Nu se poate și nu cred că se mai pot duce în spate toate aceste poveri”, a susținut Rodica Tănăsescu.
Întrebată ce vor face medicii de familie în această situație, Tănăsescu a precizat că nu poate să răspundă încă, dar că vor avea loc ședințe pentru toate asociațiile locale din țară și pentru toate patronatele, acolo unde există, iar cu ocazia Conferinței Naționale, din 24-27 martie, când va avea loc și o ședință de Senat, se va lua o decizie privind semnarea Contractului-cadru. ea a menționat și că nu știe când va fi avea loc semnarea lui.
„Asta să întrebați decidenții, pentru că normal noi avem acte adiționale până în 31 martie, dar deocamdată nu există Contract-cadru aprobat și apărut în Monitorul Oficial, nici norme”, a subliniat aceasta.
Ea a declarat că atunci când s-au discutat normele, „totul s-a bazat pe un mare neadevăr”, și anume — Casa Națională a susținut că nu se mai poate modifica nimic din Contractul-cadru pentru că este dat deja la Guvern.
„Asta se întâmpla acum trei săptămâni. Nu era adevărat, nu era dat la Guvern. Așadar se puteau modifica niște lucruri tehnice care să aducă la normalitate o serie de lucruri și consultarea a fost, din păcate, formală”, a spus Rodica Tănăsescu.
Rodica Tănăsescu a participat joi la Alba Iulia la o întâlnire cu medici de familie din județul Alba.