Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat marţi că a început retragerea unor loturi de rodii din Turcia din cauza depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (imazilil).
Firma Unifrutti Impex SRL a început retragerea de la comercializare şi rechemarea de la clienţi a lotului A99-04 de rodii din Turcia.
Produsele au fost vândute în perioada 3 – 15 februarie a.c.
„Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 03/02/2022-15/02/2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă la Punctul de lucru din Com Ganeasa, Sat Sindrilita, str. Altun nr.3”, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform Mediafax.
Potrivit specialiştilor, Imazalil este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în România şi a cărui folosire este admisă încă din 2012.
Imazalilul este o substanţă utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021.
Limitele maxime admise de Imazalil în şi pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în şi pe produsele alimentare şi furaje de origine vegetală şi animală cu modificările şi completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg).
„Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificaţiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a produselor alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare”, anunţă ANSVSA.
Directorul general al ANPC Paul Anghel avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE.
„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirmă Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.
Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.
Citeşte şi: Nu te mai pune pe cântar în fiecare zi! Greșeala pe care orice român o face dimineața! Ai mare grijă!