Rodiile sunt fructele care încetinesc creșterea celulelor canceroase. Sunt şi afrodisiace naturale

Arilele de rodie, ceea ce oamenii denumesc în mod obișnuit semințe, sunt fie consumate crude, fie procesate în suc de rodie.
Filip Stan
22 iun. 2023, 21:32
Rodiile sunt fructele care încetinesc creșterea celulelor canceroase. Sunt şi afrodisiace naturale

Rodiile sunt fructe rotunde, roșii, au o pulpă interioară albă plină de semințe comestibile crocante și suculente, cunoscute sub numele de arili.

Au un gust unic, iar sucul lor este foarte popular în magazinele alimentare. Rodiile proaspete sunt unele dintre cele mai bune surse de antioxidanți și polifenoli benefici.

Potrivit multor studii, acești compuși antioxidanti pot încetini creșterea celulelor canceroase, pot reduce inflamația, pot lupta împotriva infecțiilor și pot stimula funcția creierului. Acest articol își propune să evidențieze unele dintre cele mai impresionante beneficii pentru sănătate ale rodiei.

Arilele de rodie, ceea ce oamenii denumesc în mod obișnuit semințe, sunt fie consumate crude, fie procesate în suc de rodie. Credeți sau nu, sucul de rodie este sursa de sirop de grenadine, care este renumit în băutura fără alcool cunoscută sub numele de Shirley Temple. De asemenea, veți întâlni grenadină în diverse cocktail-uri pentru îmbunătățirea aromei și a culorii.

Rețetă secretă de tartă cu ciocolată și rodii, inspirată de Dana Budeanu! Cum să prepari ceva gustos și sănătos în doar câteva minute

Semințele de rodie prezintă un profil nutrițional divers, cu mai mulți nutrienți importanți, inclusiv vitamina K, vitamina C, potasiu și acid folic. De asemenea, sunt bogate în fibre sănătoase pentru inimă, iar o jumătate de cană de rodie oferă următoarele substanțe nutritive:

Calorii: 72,2
Carbohidrați: 16,3 grame (g)
Proteine: 1,5 g
Grăsimi: 1 g
Vitamina K: 14,2 micrograme (mcg)
Folat: 33,1 mcg
Fibre: 3,5 g
Potasiu: 205 miligrame (mg)
Vitamina C: 8,9 mg
Mangan: 0,1 mg
Cupru: 0,1 mg

Rodiile reduc durerile articulare

Artrita este o afecțiune care se caracterizează prin inflamarea uneia sau a mai multor articulații. Poate provoca durere, rigiditate și, de obicei, se agravează odată cu vârsta. Datorită conținutului de flavonoide, rodiile furnizează antioxidanții necesari care funcționează ca agenți antiinflamatori în organism. Acest proces poate funcționa pentru a ameliora simptomele durerii articulare și artritei.

De fapt, consumul de rodii poate preveni inflamația cronică, ceea ce crește riscul afecțiunilor inflamatorii precum artrita. Motivul pentru aceasta este că conțin punicalagine, care prezintă proprietăți antiinflamatorii puternice în studiile pe eprubetă și pe animale.

Rodiile ajută la scăderea tensiunii arteriale
Sucul de arile de rodie conține mai mulți polifenoli și antioxidanți diferiți care pot stimula sănătatea inimii și pot scădea tensiunea arterială.

Un studiu din 2013 a constatat că persoanele cu hipertensiune arterială care au consumat suc de rodie au scăzut cu succes presiunea sistolică și diastolică cu 7%, respectiv 6%.

Un studiu separat a concluzionat că sucul de rodie a fost benefic pentru persoanele cu hipertensiune arterială, deoarece a ajutat la scăderea nivelului după două săptămâni de consum zilnic.

Rodiile ajută la îmbunătățirea memoriei
Mai multe studii au descoperit că polifenolii din rodii pot îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă. Un studiu a constatat că acești polifenoli au oferit protecție de lungă durată împotriva disfuncțiilor de memorie cauzate de intervențiile chirurgicale pe inimă.

Un alt studiu a monitorizat participanții în vârstă cu probleme de memorie. Au băut 8 uncii fie de suc de rodie, fie de o băutură placebo cu aromă potrivită timp de patru săptămâni. La sfârșitul studiului, participanții care au băut sucul de rodie au experimentat markeri îmbunătățiți ai memoriei vizuale și verbale.

În plus, cercetătorii au observat că încorporarea rodiei în dieta ta poate ajuta la încetinirea progresiei bolii Alzheimer.

Rodiile pot sprijini sănătatea urinară
Atât studiile pe eprubetă, cât și pe om, au descoperit că extractul de rodie poate reduce formarea pietrelor la rinichi. Cercetătorii atribuie acest beneficiu activității antioxidante din rodii.

Un studiu a implicat adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani care au prezentat pietre la rinichi recurente. Au primit 1.000 mg de extract de rodie timp de 90 de zile. Extractul a ajutat la inhibarea mecanismului prin care se formează pietrele la rinichi în organism.

Studii suplimentare pe animale au descoperit că extractul de rodie a fost capabil să regleze oxalații, calciul și fosfații din sânge, toți trei fiind componente ale pietrelor la rinichi, potrivit doctorulzilei.ro.

 

Rodiile sunt afrodisiace naturale

Multe culturi asociază rodia cu abundența și fertilitatea datorită numeroaselor semințe. În ultimii ani, cercetătorii au studiat rodiile pentru potențialele lor efecte de stimulare a libidoului.

Un studiu, de exemplu, a constatat că consumul de suc de rodie 100% pur a crescut nivelul de testosteron salivar la participanți cu 24%. Aceasta, la rândul său, a crescut dorința sexuală și starea de spirit.

Alte cercetări pe modele animale arată că sucul de rodie poate ajuta la creșterea fluxului sanguin și a răspunsului erectil. Mai multe cercetări sunt necesare la oameni, dar rodiile pot oferi beneficii similare pentru oamenii afectați de disfuncție sexuală.

Sucul de rodie îți poate scădea glicemia în doar trei ore

De asemenea, și sucul de rodie are numeroase beneficii. Redă remarcabil forța și susține corpul slăbit de boli sau malnutriție. Oferă energie, întinerește și stimulează tractul digestiv. Datorită conținutului ridicat de minerale, are un efect benefic asupra activității inimii și vaselor de sânge și este util pentru anemie și deficit de fier.

Ce conține sucul de rodie

  • vitaminele C, PP, grupa B
  • tocoferol, pectină
  • 15 aminoacizi, dintre care 6 sunt de neînlocuit
  • minerale – fosfor, calciu, potasiu, fier, sodiu, magneziu și seleniu
  • acizi – malic, cireș și citric, în timp ce există mai mult decât în ​​lămâi
  • folacinină, tanin, retinol.

100 ml de suc conține 9% din valoarea zilnică a vitaminei K, care este necesară persoanelor care suferă de deficiența sa. Aceeași cantitate de suc conține 59 kcal.

Sucul de rodie e consumat de mulți dintre cei care au diabet zaharat. Ajută la menținerea sub control a nivelului glicemiei. Cei care suferă de diabet ştiu foarte bine că este o afecţiune cronică în care nivelul zahărului din sânge tinde să crească periculos de mult. Motivul este legat fie de faptul că nu pot produce insulină deloc sau nu în cantitate suficientă, fie insulina nu este eficientă. Din fericire, există moduri simple de a-ţi împiedica nivelul de glucoză să devină prea ridicat.

Citește și Laptele de cartofi, elixirul din cămară. Reţeta uitată cu beneficii extraordinare pentru organism

Mai mult, sucul de rodie consumat regulat ajută la menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali și previne apariția infarctului miocardic ori altor probleme ale inimii. De asemenea, studiile arată că, datorită conținutului de antioxidanți, rodiile scad nivelul colesterolului rău, prevenind formarea cheagurilor de sânge pe artere.

Datorită compușilor antiinflamatorii, rodiile sunt un adjuvant pentru persoanele care suferă de tulburări ale sistemului imunitar. Sunt bogate în vitamina C, iar asta ajută la stimularea producerii de anticorpi, esențiali pentru un sistem imunitar puternic.

Rodiile sunt bogate în fibre, iar consumul unui pahar de rodie pe zi este suficient pentru ca organismul să-și procure cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie. Rodiile mențin sistemul digestiv sănătos.

Citește și Siropul de casă care curăţă plămânii. Ai nevoie de doar câteva ingrediente

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București