ROFUIP 2024. Profesorii au „normă de note”. Se vor umple cataloagele în noul an

Profesorii vor pune cel puțin 4 note pe an școlar la o disciplină, prevede noul regulament al școlilor - ROFUIP 2024. Documentul păstrează „norma” anuală de note: cu trei mai mult decât numărul orelor alocate pe săptămână, la o materie
Filip Stan
24 aug. 2024, 08:15
ROFUIP 2024. Profesorii au

ROFUIP 2024. Profesorii vor pune cel puțin 4 note pe an școlar la o disciplină, prevede noul regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Documentul din Monitorul Oficial intră în vigoare pe 1 septembrie când începe oficial anul școlar 2024-2025.

Prevederea este una nouă față de ROFUIP 2022, modificat după introducerea modulelor în loc de semestre în septembrie 2022 și în vigoare în prezent, scrie edupedu.ro

ROFUIP 2024 aprobat prin ordin de ministru pe 6 august și publicat în Monitorul Oficial (MO) pe 12 august menționează și că pentru disciplinele cu mai puțin de o oră pe săptămână este nevoie de cel puțin două note până la încheierea cursurilor.

”Articolul 107 – (4) Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este, de regulă, cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, dar nu mai mic de patru note pe an școlar pentru fiecare disciplină. În cazul disciplinelor de studiu cu mai puțin de o oră/săptămână, numărul minim de note acordate pentru un an școlar este de două”.

Iată ce prevedea ROFUIP 2022:

„Articolul 107 – (4) Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ”.

Citește și Burse de merit 2024. S-au schimbat criteriile, mai puţini elevi vor încasa 450 de lei lunar pe card. Când se fac primele plăţi în noul an şcolar

Anul școlar 2024 – 2025 este structurat astfel (calendar pe fiecare județ):

Intervale de cursuri:

  • de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
    de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
    de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
    de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
    de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
    Intervale de vacanță:
  • de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
    de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
    o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;
    de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
    de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Amintim că noul regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial. Regulile se aplică din anul școlar 2024-2025, care începe pentru profesori pentru 1 septembrie și pentru elevi – pe 9 septembrie.

 

Printre noutățile din ROFUIP 2024, aprobat prin OME 5.726/2024, se numără introducerea unei note la purtare în fiecare modul, prevederile despre concursul separat de admitere în clasa a IX-a, câte un profesor responsabil cu proiectele europene în fiecare școală, cursuri de educație parentală și cursuri online sau hibrid pentru elevi în situații excepționale.

Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor. „Mă tem că s-a pus carul înaintea boilor. Avem hârtii, nu și standarde”

Tot pe 12 august a fost publicat în Monitorul Oficial și Statutul Elevului 2024 – descarcă. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor și sancțiunile care pot fi aplicate elevilor din anul școlar 2024-2025, printre noutăți.

  • Iată câteva din noutățile din regulamentul de funcționare al școlilor – ROFUIP 2024:
  • Elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare, în anul școlar 2024-2025, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlii (articolul 107).
    Directorii școlilor și liceelor în care se derulează mai mult de 3 programe ale UE în domeniul educației vor putea desemna un profesor coordonator pentru proiecte.
    Cursurile cu prezență fizică pot fi suspendate în situații excepționale (articolul 9). În aceste situații, activitatea se poate desfășura în format online sau hibrid.
    Școlile au obligația de a publica pe site-urile lor autorizația de securitate la incendiu, precum și autorizația sanitară de funcționare. Dacă nu au aceste autorizații, școlile vor informa în acest sens.
    Secretariatul școlii va fi obligat să aibă program pentru părinți, două zile pe săptămână cel puțin, dimineața și seara: „în intervalul orar 8-9, respectiv 16-18” (articolul 75)
    La finalizarea gimnaziului și a liceului, profesorul consilier școlar și dirigintele vor emite recomandări de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, având caracter de orientare școlară (articolul 106).
    Profesorii care predau în mai multe școli vor face serviciul pe școală într-o singură unitate de învățământ, la alegere (articolul 47)
    Prevederile despre concursul de admitere la liceu (articolul 148): liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 50% din numărul de locuri
    Ședințele consiliului de administrație/ale consiliului profesoral se vor putea desfășura în format hibrid sau online, fără condiționare de existența unor situații excepționale.
    Documentele manageriale și alte documente elaborate de comisiile constituite la nivelul unității de învățământ pot fi stocate în format digital.
    Școlile vor primi consultanță juridică obligatorie, dacă directorul solicită, de la consilierii juridici ai inspectoratelor școlare (articolul 17)
    În școli vor fi organizate cursuri de educație parentală pentru părinți (articolul 152)

Profesorii care refuză să încheie mediile pot fi înlocuiți de alți colegi de cancelarie să facă asta, la decizia consiliului de administrație – măsură introdusă fără dezbatere în ROFUIP 2024

Profesorii care refuză să încheie mediile elevilor la final de an școlar pot fi înlocuiți de alți colegi pentru a definitiva situația elevilor, prevede noul regulament al școlilor – ROFUIP 2024, publicat în Monitorul Oficial pe 12 august.
Măsura a fost introdusă fără dezbatere în ROFUIP și nu a fost comunicată de Ministerul Educației în postarea de pe Facebook cu noutățile din regulamentul-cadru pentru școli din ziua în care a anunțat că l-a trimis spre publicare în Monitorul Oficial.
Decizia de desemnare a altor profesori care să încheie mediile aparține consiliilor de administrație (CA) din școli și licee, potrivit documentului, care poate fi descărcat și consultat integral mai jos în articol.

Iată ce scrie la articolul 108, alineatul 1, din ROFUIP 2024:

„La sfârșitul anului școlar, cadrele didactice au obligația să încheie situația școlară a beneficiarilor primari. În situația în care cadrul didactic refuză să încheie situația școlară a beneficiarilor primari și elevii au note suficiente, consiliul de administrație al unității de învățământ va desemna un cadru didactic care să le încheie situația școlară în locul acestuia”.

Cu alte cuvinte, prin noua prevedere din Regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar, Ministerul Educației își asigură cadrul legal pentru încheierea mediilor elevilor în situații de criză a personalului didactic, cum a fost cea mai mare grevă a profesorilor din ultimele două decenii, din lunile mai-iunie 2023.

Una din „armele” profesorilor din greva de anul trecut a fost chiar neîncheierea situațiilor școlare pentru elevi, ceea ce periclita absolvirea gimnaziului sau a liceului și implicit înscrierea la examenele naționale.

Pe 22 mai, luni, în prima zi de grevă generală în Învățământ, secretarul de stat Sorin Ion din Ministerul Educației estima că între 60% și 70% dintre angajații din școli participau la grevă, „amplitudinea protestului este importantă”. „Tehnic, mediile elevilor se pot încheia cu notele acumulate până în luna mai”, mai spunea Sorin Ion.

Pe 23 mai, în a doua zi de grevă generală în școli, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, anunța că profesorii nu vor încheia mediile elevilor, în contextul în care premierul de atunci, Nicolae Ciucă, nu invitase sindicatele la discuții.

După primele 7 zile de grevă, Ministerul Educației a lansat un proiect de ordin de ministru, adoptat rapid, pentru modificarea Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) în vigoare atunci: profesorii să încheie mediile elevilor și cu doar două note. Reacțiile au fost de respingere: vicepreședintele FSLI, George Purcaru, declara că „este revoltător” felul în care Ministerul Educației încerca să modifice regulile de încheiere a mediilor elevilor în plină grevă generală în sistemul de Învățământ.

Și profesorul de matematică Cătălin Ciupală de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov a reacționat vehement legat de momentul ales de minister să facă această mutare: „Nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură”, a spus profesorul, într-un interviu pentru Edupedu.ro.
„Nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examene, toată lumea va avea examenele date, toată lumea va avea mediile încheiate”, a declarat Ligia Deca a doua zi după ce instituția pe care o conduce a pus în consultare proiectul de modificare a regulilor de încheiere a mediilor pentru elevi în anul școlar 2022-2023.

În final, în anul școlar 2022-2023, primul cu structură modificată – organizat pe module, mediile școlare ale elevilor au putut fi încheiate și cu doar două note, iar situațiile elevilor nu au mai trebuit validate în consiliile profesorale. Ordinul de ministru a modificat Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) 2022 în vigoare atunci, în plină grevă generală a angajaților din Educație.

Elevii din clasa a VIII-a și din anii terminali de liceu care nu au avut două note au avut avea o sesiune specială de examene pentru încheierea mediilor.

Amintim că o profesoară de biologie care a refuzat să treacă notele în catalogul electronic și să încheie medii a fost dată afară de la Colegiul Tehnic Energetic din Constanța anul trecut. În august 2023, profesoara preda în continuare la un alt liceu din oraș, unde a fost cercetată și sancționată pentru abateri similare în anii trecuți.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Satul din inima munților României care renaște din cenușă. Deși rămăsese aproape pustiu în ultimii ani, oamenii au început să se mute, din nou, aici. Casele sunt foarte ieftine, aerul curat și pământul roditor
Capital.ro
Interzis pentru românii care au trecut de 65 de ani. Noua lege le-a luat acest drept
Playtech.ro
Dumnezeule cum arată Thalia acum, la 52 de ani! Regina telenovelelor a UITAT să îmbătrânească
DailyBusiness
HAOS ECONOMIC! Viitor sumbru pentru România
Adevarul
Carmen Dan acuză „statul subteran” că a fabricat dosarul penal care o vizează pe sora ei: „Doamna ministru, nu te gândi să candidezi!”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Bogată în proteine și slabă caloric. Salata de pui satay este felul perfect pentru o zi toridă de vară
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina Camilla
Playsport.ro
E INCREDIBIL cum poate să arate! Sara Carboneră, RĂVĂȘITOARE după ce a învins cancerul și a divorțat de Casillas! Cum a apărut pe plajă
kanald.ro
Județul în care pensionarii nu vor mai primi deciziile de recalculare a pensiilor. Se suspectează ca există erori la distribuire
Capital.ro
Mașinile care nu mai trec de ITP. Martorii din bord care îți arată clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Știrea momentului! Dana Marijuana, internată la PSIHIATRIE! Dezvăluiri de ultimă oră
substantial.ro
Germanii aduc investiție de sute de milioane de euro în România: 1500 de locuri de muncă în județul Brașov până în 2027
MediaFlux
România PLĂTEȘTE după ce a ATACAT Polonia! Un BLOC de apartamente a fost LOVIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...