„Eu sper ca în curând să ne adresăm Dumei în problema modificărilor necesare la legea privind cetățenia, ca locuitorii Transnistriei care s-au născut după 1991 să poată conta pe cetățenia rusă”, a afirmat Rogozin, reprezentatul Kremlinului în problema transnistreană.
El a adăugat că „absența unei astfel de reglementări în legislația rusă îi determină pe locuitorii din regiunea transnistreană să primească orice fel de cetățenie — moldovenească, română, bulgară, care li se acordă destul de ușor”.
„Considerăm că această situație nu este una justă”, a mai declarat Dmitri Rogozin.
În ultima perioadă, vicepremierul rus a declarat, în repetate rânduri, că Moscova își va apăra întotdeauna cetățenii din stânga Nistrului. La începutul lunii trecute, Rogozin afirma că Rusia va fi mereu aproape de Transnistria și va asigura stabilitatea socială și politică a acesteia, precum și securitatea în regiune.
În același timp, diplomația de la Moscova avertiza săptămâna trecută că intensificarea „retoricii provocatoare” la adresa Transnistriei, pe fondul situației din Ucraina, poate duce la acțiuni care să genereze o escaladare a tensiunilor în regiune.