Roi de cutremure în zona Vrancea

Patru cutremure au avut loc, vineri, 11 septembrie, în România. Toate cutremurele au avut loc în zona seismică Vrancea.
Romania TV
11 sept. 2020, 14:38
Roi de cutremure în zona Vrancea

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur a avut loc la ora 10:53:05 (ora locală a României) și s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea. Acesta a avut magnitudinea ml 2.3, și s-a produs la adâncimea de 18km.

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 74km V de Braila, 75km V de Galati, 103km NE de Ploiesti, 116km E de Brasov, 120km S de Bacau, 140km NE de Bucuresti, 188km NE de Pitesti, 190km NV de Constanta, 190km S de Iasi, 202km NE de Ruse.

Gheorghe Mărmureanu despre MARELE CUTREMUR: „Se pot produce cutremure cu magnitudine 9 în România”

Un al doilea cutremur a avut loc a ora 10:55:01 (ora locală a României) și s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea. Cutremurul a avut magnitudinea ml 2.1 și s-a produs la adâncimea de 24km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 77km V de Braila, 78km V de Galati, 99km NE de Ploiesti, 113km E de Brasov, 121km S de Bacau, 137km NE de Bucuresti, 184km NE de Pitesti, 191km NV de Constanta, 192km S de Iasi, 198km NE de Ruse.

Toate cutremurele au avut loc în zona seismică Vrancea
În ziua de 11 Septembrie 2020 la ora 11:13:33 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea, un al treilea cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 20km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 75km V de Galati, 76km NV de Braila, 105km NE de Ploiesti, 116km S de Bacau, 116km E de Brasov, 144km NE de Bucuresti, 186km S de Iasi, 190km NE de Pitesti, 193km NV de Constanta, 205km NE de Ruse.

Cel de-al patrulea cutremur a avut loc la ora 12:19:16 (ora locală a României). Acesta s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea, la adâncimea de 21km și a avut magnitudinea ml 2.0.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 76km V de Braila, 76km V de Galati, 105km NE de Ploiesti, 116km E de Brasov, 116km S de Bacau, 143km NE de Bucuresti, 186km S de Iasi, 189km NE de Pitesti, 193km NV de Constanta, 205km NE de Ruse.

SEISMICITATEA ROMANIEI

Zonele seismogene se definesc ca arii cu seismicitate grupata, in interiorul carora activitatea seismica si campul de tensiuni sunt considerate a fi relativ uniforme. Identificarea caracteristicilor pe termen lung ale procesului de generare a cutremurelor in fiecare zona seismogena este de importanta majora pentru estimarea hazardului seismic.

Pe teritoriul Romaniei, zona seismogena cu cel mai ridicat potential distructiv este situata in litosfera subcrustala, la curbura Carpatilor Orientali – regiunea Vrancea.

Pe langa aceasta, exista cateva zone de surse seismice superficiale, de importanta locala pentru hazardul seismic: zonele Est – vranceana, Fagaras – Campulung, Danubiana, Banat, Crisana – Maramures, depresiunea Barlad, depresiunea Predobrogeana, falia Intramoesica, depresiunea Transilvaniei (Radulian et al., 2000).

Seismicitatea de fond – evenimente crustale cu magnitudine Mw

Seismicitatea de adancime normala (h

Zona subcrustala Vrancea (VR)

Regiunea Vrancea este o zona seismica complexa de convergenta continentala, situata la contactul a 3 unitati tectonice: placa Est – Europeana, subplacile Intra – Alpina si Moesica (Constantinescu et al., 1976).

Cea mai puternica activitate seismica pe teritoriul Romaniei se concentreaza la adancimi intermediare (60 – 200 km), intr-un corp litosferic mai rece, in coborare gravitationala, orientat aproape vertical. Activitate ridicata a fost observata in doua domenii de adancime – intre 80 si100 km, si respectiv intre 120 si 160 km . Cutremurele puternice din secolul XX s-au produs in ambele segmente: seismele din 1977 (Mw 7.4) si 1990 (Mw 6.9) in segmentul superior, iar evenimentele din 1940 (Mw 7.7) si 1986 (Mw 7.1) in cel inferior.

Rata de producere a cutremurelor puternice – intre unu si sase evenimente cu magnitudine Mw > 7.0 pe secol – intr-un volum focal extrem de restrans implica un nivel inalt al ratei deformarii relative/specifice (~3.5×10-7 an-1). Procesul tectonic la adancime apare ca decuplat, in mare masura, de tectonica in crusta.

In ceea ce priveste mecanismul focal al cutremurelor vrancene de adancime intermediara, falierea inversa – cu axa extensiilor (T) aproape vericala si axa compresiilor (P) cvasi-orizontala – caracterizeaza toate evenimentele majore (Mw > 6) si, de asemenea, peste 90% din evenimentele studiate, indiferent de magnitudinea lor (Enescu, 1980; Oncescu si Trifu, 1987; Enescu si Zugravescu, 1990; Radulian et al., 2000). Relativ la orientarea planelor de falie, s-au evidentiat doua solutii tipice: (I) planul de falie orientat aprox. NE – SV si inclinat spre NV, iar axa P perpendiculara pe Arcul Carpatic; si (II) planul de falie orientat aprox. NV – SE, iar axa P paralela cu arcul muntos. Datele disponibile – atat macroseismice cat si instrumentale – indica solutii de tip (I) pentru toate cutremurele cu Mw > 7.

Mecanisme de tip faliere normala sau alunecare laterala/ in directie au fost rar observate, pentru evenimente localizate cu precadere la marginea superioara si respectiv inferioara a volumului seismogen (Radulian et al., 2000).

Regimul tensional in zona subcrustala Vrancea este predominant compresiv.

Zona Est-Vrancea (EV)

Seismicitatea superficiala in regiunea Vrancea se distribuie difuz spre est fata de Arcul Carpatic, intr-o banda delimitata de falia Peceneaga – Camena la nord, si de falia Intra-Moesica la sud (asa-numita subplaca a Marii Negre). Seismicitatea consta din cutremure de marime moderata, care nu depasesc magnitudinea 6. Manifestari explozive ale activitatii seismice – sub forma secventelor seismice sau a roiurilor de cutremure – sunt frecvente in aceasta zona (de ex. in regiunea Ramnicu Sarat – Focsani, in aria Vrancioaia).

Rata momentului seismic in crusta, in zona Vrancea (~5.3×1015 Nm/an) este mult mai mica decat rata in domeniul subcrustal (~1.2×1019 Nm/an) (Radulian et al., 2000).

Diversitatea mecanismelor focale – falierea inversa, alunecarea laterala si falierea normala sunt observate in egala masura – indica un camp de tensiune complex, caracteristic tranzitiei de la regimul compresiv predominant la adancime, la regimul extensional predominant in crusta.

Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre marele cutremur de care se tem toți românii: „Cutremure vor fi. Toate cutremurele au o anumită periodicitate. Toate cutremurele mari, nu au avut altele înainte. Este greu să ții o țară sub stres”.

Se pot produce cutremure mai mari de 9 grade?
„Bineinteles. Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat in istorie astfel de seisme. Putina lume stie ca scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilita dupa numarul de morti si de raniti. Acesta este criteriul.

S-a observat ca la un cutremur mai mare, sa zicem de 7-8 grade, exista mai multe victime, si tot asa”, ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu de curând.

Cu cat timp stiu cei de la Institutul pentru Fizica Pamantului ca va avea loc un cutremur?

„E vorba de cateva secunde sau chiar zeci de secunde. In 4 secunde stim deja ce magnitudine va avea cutremurul.

Avem si un sistem de avertizare a cetatenilor care este eficient, insa nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru ca e vorba de un cumul de date impresionant. Putem trimite in 27 de secunde prin sistemul de alarmare ca va avea loc un cutremur, fata de Rusia si Bulgaria unde sistemul te avertizeaza cu 92 de secunde inainte. In cel mai bun caz, romanii pot afla in maximum 30 de secunde ca va fi un cutremur”, a mai spus fizicianul.

Animalele simt cutremurele

„Da, acesta nu este un mit, spre deosebire de alte povesti cum ca ar ploua inainte sau ca se schimba ceva in atmosfera.

Am constatat ca pestii ies din acvariu pentru ca apa exercita o presiune foarte mare asupra lor, iar perusii, care de obicei fac galagie, tac. Animalele pot simti cutremurul chiar si cu cateva ore inainte”, ne-a mai declarat Mărmureanu.

Citeşte mai multe pe revista Teo.

Gheorghe Mărmureanu, despre MARELE CUTREMUR care va lovi România: „Va avea magnitudine 8, se va simţi până la Cairo”

„Cutremurele vrâncene nu ştii când vor fi sau cât de mari vor fi. Eu am ajuns la concluzia că sunt întâmplări, se întâmplă lucruri asupra cărora nu avem niciun control”, a declarat cercetătorul. Tot el spune că urmează un seism major, potrivit wowbiz.ro „Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu despre un viitor seism.

Gheorghe Mărmureanu spune ca seismul ar putea avea până la 8 grade, fiind asemănător celui din anul 1802. „Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu.

Ce să faci în caz de seism major

În cazul în care se produce un cutremur mai mare, trebuie să aveţi în vedere următoarele lucruri: trebuie să pregătiţi dinainte un plan de urgenţă, să cunoaşteţi ieşirile din clădirea în care vă aflaţi, să evitaţi rănirile, să aveţi mâncare care nu se depozitează în frigider, care nu trebuie să fie gătită sau preparată. De asemenea, să aveţi kit de prim ajutor cu medicamente şi ustensilele necesare tratării unei răni. De asemenea, să aveţi pregătite şi baterii, lanterne, lumânări, sfoară, bandă adezivă, instrumente de scris, briceag, fluier şi să ştiţi mereu unde sunt actele!

Când vine MARELE CUTREMUR. Iată ce spune directorul INFP

Directorul Institutului Naţional pentru Fizică Pământului, Constantin Ionescu, a subliniat că nu se poate şti când va avea loc un astfel de seism şi că nu se poate vorbi de o ciclicitate, aşa cum s-a mai spus. 

„Din punctul nostru de vedere, cutremurele care produc pagube materiale sau asupra populaţiei sunt cele peste 7 grade pe scara Richter, asemănător cu cel din 1977. Nu ştim când va fi un astfel de cutremur, nimeni nu poate să spună dacă se va întâmpla mâine sau peste 40 de ani.În România, un cutremur major se poate produce oricând, în orice clipă”, a declarat Constantin Ionescu, potrivit a1.ro.El a mai spus că, în urma realizării noii hărţi seismice a României, s-a stabilit faptul că Vrancea poate produce seisme mai mari de 7 grade pe scara Richter.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Rabla 2025. Mașinile pentru care se elimină finanțarea în acest an. Mai mulți bani pentru vehiculele electrice
Capital.ro
A dispărut din România. Schimbare la plata cu cardul. Se aplică în toate magazinele din țară
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Alte mari surprize aduse de vreme. Ce zone vor fi afectate
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin