Două cutremure puternice – unul cu magnitudine de moment de 5,9, urmat, după o oră, de unul şi mai mare, cu magnitudine de 6,8 – s-au produs, duminică, potrivit USGS, la adâncime relativ mică, în Cuba, ţară care a fost lovită săptămâna trecută de un uragan şi care se confruntă oricum cu o criză gravă de electricitate şi cu o penurie de alimente.
Cutremur puternic vineri, 8 noiembrie 2024. Unde s-a simțit cel mai tare seismul de 6,1
Potrivit institutului geofizic american, epicentrul cutremurelor a fost localizat la 35, respectiv 39 de kilometri sud de Bartolomé Masó, localitate din provincia Granma, din sud-vestul Cubei.
Primul seism s-a produs la o adâncime de 14,2 km, la ora locală 10:50 (17.50, ora României), iar cel de-al doilea cutremur, mai puternic, a intervenit la ora locală 11.49 (18:49, ora României), la adâncimea de 23,5 kilometri, potrivit datelor USGS.
Seismul s-a produs la o adâncime de numai 10 km, a precizat GFZ. Centrul Naţional pentru Tsunami din Statele Unite au declarat că nu a fost emisă alertă de tsunami după cutremurul care a lovit regiunea Cuba.
Cele două cutremure au fost resimţite în întreaga Cubă, fără a se înregistra decese, potrivit primelor informaţii, a relatat ziarul oficial cubanez Granma.
„Oamenii au ieşit rapid pe străzi pentru că pământul s-a mişcat foarte puternic”, a declarat prin telefon pentru AFP Andres Perez, un pensionar în vârstă de 65 de ani care locuieşte în centrul oraşului Santiago de Cuba. „L-am simţit foarte puternic, soţia mea este complet disperată”, a adăugat el.
Cuba abia îşi revine după uraganul Rafael, care a lovit vestul insulei şi a provocat o pană de curent generalizată care a durat aproape două zile.
Luna trecută, un cutremur cu magnitudinea 5,1 a fost înregistrat în Santiago de Cuba, fără a provoca pagube.
La sfârşitul lunii ianuarie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7,7 a zguduit Caraibele, între Cuba şi Jamaica, şi a fost resimţit în mai multe provincii cubaneze, dar nu a provocat pagube în ciuda evacuărilor din Havana.