Roi de cutremure. Specialiştii se aşteaptă şi la alte replici în următoarele ore

CUTREMUR în Nepal. În ziua de 19 Noiembrie 2019 la ora 15:30:57 (ora locală a României) s-a produs în NEPAL un cutremur cu magnitudinea mb 5.4, la adâncimea de 19km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 185km N de Bahraigh, 194km N de Sitapur, 203km NE de Shahjanpur, 207km NE de Bareilly, 227km E de Rampur, 250km E de Moradabad, 251km NE de Budaun, 265km NE de Farrukhabad, 267km N de Lucknow, 277km E de Sambhal. La scurt timp, a urmat un cutremur de 5.3.
Eugen Chelemen
19 nov. 2019, 15:24
Roi de cutremure. Specialiştii se aşteaptă şi la alte replici în următoarele ore

Experţii se aşteaptă la ruperea completă a Nepalului, în ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria cunoscută a omenirii.  În 2015, Nepal a fost lovit de un cutremur cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, dar ţara poate înfrunta un eveniment şi mai catastrofal. Aceasta este concluzia cercetătorilor care s-au bazat pe un nou model care simulează procesele fizice ale ruperii plăcilor tectonice Eurasia şi India.

Oamenii de ştiinţă de la ETH Zurich au realizat un model al dinamicii zonei de coliziune dintre cele două plăci aflate în proximitatea Munţilor Himalaya, scrie Science Daily.

„La cutremurul din 2015, a fost doar o ruptură parţială a faliei majore himalayene care separa cele două plăci tectonice. Secţiunea frontală din apropierea suprafeţei zonei de ruptură, unde placa indiană se scufundă sub cea eurasiatică, nu a alunecat complet şi rămâne sub stres”, a explicat Luca Dal Zilio, conducătorul acestui studiu publicat recent în Nature Communications.

CUTREMUR cu magnitudine 5.9. Au pornit sirenele de alertă

În mod normal, un cutremur major eliberează aproape toată tensiunea care s-a acumulat. „Modelul nostru arată că, deşi cutremurul Gorkha a redus nivelul de stres al zonei de ruptură, tensiunea a crescut în secţiunea frontală aproape de Himalaya. Astfel, un „cutremur mediu” precum Gorkha poate crea condiţiile unui cutremur mai mare”, a adăugat Dal Zilio.

Cutremurul Gorkha a eliberat stresul doar în subsecţiunile mai adânci ale sistemului de falii, iar o tensiune nouă şi mai mare se acumulează în secţiunile de suprafaţă ale zonei de ruptură.

Conform simulărilor, două sau trei cutremure de tipul lui Gorkha vor fi necesare pentru a acumula suficient stres pentru un cutremur de cel puţin 8,1 grade pe scara Richter. Într-un cutremur de acest tip, zona de ruptură se extinde până la suprafaţa Pământului şi în lateral, până la lanţul Munţilor Himalaya, pe o lungime de sute de kilometri. Acesta ar duce la eliberarea completă a tensiunii în acest segment al sistemului de falii, care are o extindere totală de circa 2.000 de kilometri.

Datele istorice arată că astfel de evenimente au mai avut loc în trecut. Spre exemplu, cutremurul Assam din 1950 a avut o magnitudine de 8,6, iar zona de ruptură s-a întins pe o lungime de mai multe sute de kilometri şi pe întreaga adâncime a faliei.

Totuşi, savanţii nu pot prezice când acesta ar avea loc. „Nimeni nu poate prezice cutremurele, nici chiar cu noile modele, dar putem îmbunătăţi cunoaşterea cu privire la hazardul seismic într-o anumită zonă pentru a lua măsurile de prevenire necesare”, a precizat Edi Kissling, unul dintre cercetători.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
Verdict clar pentru George Simion. Decizia luată de judecători
Playtech.ro
Victor Ponta sfidează din nou! Ce a făcut pentru sârbi pentru cetăţenie? A pus România pe locul 2
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Cum se face corect plinul de combustibil. Cei mai mulți șoferi greșesc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Pensionarii primesc pensiile restante în aprilie. Casa de Pensii a anunțat județul în care seniorii primesc bani în plus
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Schimbări la pensiile speciale! Crește vârsta de pensionare de la 1 ianuarie 2026
MediaFlux
BANI pentru PENSIONARI, înainte de Paşte. TICHETE de câte 100 - 125 de lei, cu buletinul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”