Roi de cutremure. Specialiştii se aşteaptă şi la alte replici în următoarele ore

CUTREMUR în Nepal. În ziua de 19 Noiembrie 2019 la ora 15:30:57 (ora locală a României) s-a produs în NEPAL un cutremur cu magnitudinea mb 5.4, la adâncimea de 19km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 185km N de Bahraigh, 194km N de Sitapur, 203km NE de Shahjanpur, 207km NE de Bareilly, 227km E de Rampur, 250km E de Moradabad, 251km NE de Budaun, 265km NE de Farrukhabad, 267km N de Lucknow, 277km E de Sambhal. La scurt timp, a urmat un cutremur de 5.3.
Eugen Chelemen
19 nov. 2019, 15:24
Roi de cutremure. Specialiştii se aşteaptă şi la alte replici în următoarele ore

Experţii se aşteaptă la ruperea completă a Nepalului, în ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria cunoscută a omenirii.  În 2015, Nepal a fost lovit de un cutremur cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, dar ţara poate înfrunta un eveniment şi mai catastrofal. Aceasta este concluzia cercetătorilor care s-au bazat pe un nou model care simulează procesele fizice ale ruperii plăcilor tectonice Eurasia şi India.

Oamenii de ştiinţă de la ETH Zurich au realizat un model al dinamicii zonei de coliziune dintre cele două plăci aflate în proximitatea Munţilor Himalaya, scrie Science Daily.

„La cutremurul din 2015, a fost doar o ruptură parţială a faliei majore himalayene care separa cele două plăci tectonice. Secţiunea frontală din apropierea suprafeţei zonei de ruptură, unde placa indiană se scufundă sub cea eurasiatică, nu a alunecat complet şi rămâne sub stres”, a explicat Luca Dal Zilio, conducătorul acestui studiu publicat recent în Nature Communications.

CUTREMUR cu magnitudine 5.9. Au pornit sirenele de alertă

În mod normal, un cutremur major eliberează aproape toată tensiunea care s-a acumulat. „Modelul nostru arată că, deşi cutremurul Gorkha a redus nivelul de stres al zonei de ruptură, tensiunea a crescut în secţiunea frontală aproape de Himalaya. Astfel, un „cutremur mediu” precum Gorkha poate crea condiţiile unui cutremur mai mare”, a adăugat Dal Zilio.

Cutremurul Gorkha a eliberat stresul doar în subsecţiunile mai adânci ale sistemului de falii, iar o tensiune nouă şi mai mare se acumulează în secţiunile de suprafaţă ale zonei de ruptură.

Conform simulărilor, două sau trei cutremure de tipul lui Gorkha vor fi necesare pentru a acumula suficient stres pentru un cutremur de cel puţin 8,1 grade pe scara Richter. Într-un cutremur de acest tip, zona de ruptură se extinde până la suprafaţa Pământului şi în lateral, până la lanţul Munţilor Himalaya, pe o lungime de sute de kilometri. Acesta ar duce la eliberarea completă a tensiunii în acest segment al sistemului de falii, care are o extindere totală de circa 2.000 de kilometri.

Datele istorice arată că astfel de evenimente au mai avut loc în trecut. Spre exemplu, cutremurul Assam din 1950 a avut o magnitudine de 8,6, iar zona de ruptură s-a întins pe o lungime de mai multe sute de kilometri şi pe întreaga adâncime a faliei.

Totuşi, savanţii nu pot prezice când acesta ar avea loc. „Nimeni nu poate prezice cutremurele, nici chiar cu noile modele, dar putem îmbunătăţi cunoaşterea cu privire la hazardul seismic într-o anumită zonă pentru a lua măsurile de prevenire necesare”, a precizat Edi Kissling, unul dintre cercetători.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!