Rolul produselor din tutun încălzit în politicile de reducere a efectelor nocive asociate fumatului

Lupta continuă împotriva bolilor asociate fumatului a înregistrat progrese semnificative în eforturile de prevenire și renunțare.
Filip Stan
24 iun. 2024, 11:16
Rolul produselor din tutun încălzit în politicile de reducere a efectelor nocive asociate fumatului

Cu toate acestea, peste un miliard de oameni din întreaga lume continuă să fumeze, subliniind necesitatea unor strategii inovatoare de reducere a efectelor nocive.

Produsele din tutun încălzit apar ca o soluție potențială în acest context, oferind o alternativă mai puțin dăunătoare la țigările tradiționale.

Diferența cheie: absența arderii

Gizelle Baker, cercetător epidemiolog și VP Global Scientific Engagement Philip Morris International explică: „Cea mai mare diferență între țigări și produsele fără fum, inclusiv produsele din tutun încălzit, este absența arderii. Marea majoritate a substanțelor toxice și chimice, produse în fum și pe care oamenii le inhalează și provoacă toate bolile legate de fumat, se datorează procesului de ardere”.

Prin eliminarea arderii, HTP-urile reduc semnificativ numărul și nivelurile acestor substanțe toxice, reducând astfel riscurile de boli legate de fumat.

Un instrument practic pentru reducerea riscurilor

În ciuda deceniilor de eforturi în prevenirea și renunțarea la fumat, mulți oameni continuă să fumeze. Gizelle Baker subliniază importanța oferirii de alternative:

„Știm de ani de zile, de zeci de ani de fapt, că s-au înregistrat progrese mari în reducerea numărului de fumători, lucrând cu adevărat la prevenire și renunțare. Dar, în ciuda tuturor acestor eforturi, există încă un miliard de oameni din întreaga lume care continuă să fumeze țigări.”

Pentru aceste persoane, THP-urile oferă o modalitate de a reduce daunele asociate fumatului, fără a crește populația totală de consumatori de tutun.

Abordarea încrederii în datele științifice

Istoria industriei tutunului a condus la scepticism cu privire la noile produse, inclusiv produse cu tutun încălzit. Gizelle Baker subliniază importanța transparenței și a deschiderii în abordarea acestor preocupări: „Nu este vorba într-adevăr despre încredere. Este despre deschidere. Punem toate datele noastre acolo, astfel încât oricine să le poată examina. Oamenii pot contesta datele, pot face verificări și ajung la propriile concluzii”. Această abordare își propune să promoveze o înțelegere informată a științei din spatele produselor cu tutun încălzit și a potențialelor beneficii ale acestora.

Dovezi și monitorizare pe termen lung

Produsele care încălzesc tutunul în loc să îl ardă sunt relativ noi, fiind pe piață de mai puțin de un deceniu. În consecință, sunt încă necesare studii pe termen lung pentru a înțelege pe deplin impactul acestora.

Gizelle Baker recunoaște: „Ceea ce trebuie să facem este să urmărim aceste produse pe termen lung. Ele sunt pe piață de aproximativ 10 ani. Și avem nevoie de un număr mare de oameni care trec la aceste produse și le folosesc pentru o perioadă lungă de timp; mult timp, deoarece este nevoie de timp pentru ca toate efectele nocive ale fumatului să se diminueze cu adevărat”.

Deși concluziile definitive pot dura zeci de ani, datele actuale sugerează că produsele cu tutun încălzit sunt o alternativă mai bună decât a continua să fumezi țigările tradiționale.

Călătorie personală și motivație

Pentru Gizelle Baker, călătoria către reducerea efectelor nocive ale tutunului a fost neașteptată, dar plină de satisfacții.

„Ca nefumător care a lucrat în domeniul sănătății publice mulți ani, a fost o călătorie în care nu m-am gândit niciodată că voi merge. Pe măsură ce am înaintat în vârstă, am crezut că țigările vor dispărea cumva, odată ce toată lumea va ști că ucid. Dar fumatul a persistat. La un moment dat, mi-am dat seama că dacă nu fac parte din soluție, atunci fac parte din problemă. A fi parte a soluției și a împărtăși știința noastră la nivel global pentru a aduce conștientizarea problemei și a potențialelor soluții este o provocare care mă entuziasmează în fiecare zi”.

Produsele din tutun încălzit nu sunt lipsite de riscuri, dar oferă o cale de mijloc promițătoare pentru fumătorii care nu pot sau nu doresc să renunțe.

Prin eliminarea arderii, HTP-urile reduc substanțial nivelurile de substanțe chimice nocive inhalate, prezentând o opțiune viabilă pentru reducerea efectelor nocive.

Transparența și cercetarea științifică continuă sunt cruciale pentru a construi încredere și pentru a garanta că aceste produse pot reduce în mod eficient povara globală a bolilor asociate fumatului. Pe măsură ce știința evoluează, HTP-urile se pot dovedi un instrument esențial în lupta împotriva efectelor negative legate de fumat.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Un american stabilit în România, uimit după ce a văzut ce primește fiul său de mâncare la grădiniță: “În SUA ar fi considerată mâncarea copilului sărac”
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Erdogan anunță colaborare cu noua conducere siriană împotriva terorismului la granița Turciei
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari