Rolul produselor din tutun încălzit în politicile de reducere a efectelor nocive asociate fumatului

Lupta continuă împotriva bolilor asociate fumatului a înregistrat progrese semnificative în eforturile de prevenire și renunțare.
Filip Stan
24 iun. 2024, 11:16
Rolul produselor din tutun încălzit în politicile de reducere a efectelor nocive asociate fumatului

Cu toate acestea, peste un miliard de oameni din întreaga lume continuă să fumeze, subliniind necesitatea unor strategii inovatoare de reducere a efectelor nocive.

Produsele din tutun încălzit apar ca o soluție potențială în acest context, oferind o alternativă mai puțin dăunătoare la țigările tradiționale.

Diferența cheie: absența arderii

Gizelle Baker, cercetător epidemiolog și VP Global Scientific Engagement Philip Morris International explică: „Cea mai mare diferență între țigări și produsele fără fum, inclusiv produsele din tutun încălzit, este absența arderii. Marea majoritate a substanțelor toxice și chimice, produse în fum și pe care oamenii le inhalează și provoacă toate bolile legate de fumat, se datorează procesului de ardere”.

Prin eliminarea arderii, HTP-urile reduc semnificativ numărul și nivelurile acestor substanțe toxice, reducând astfel riscurile de boli legate de fumat.

Un instrument practic pentru reducerea riscurilor

În ciuda deceniilor de eforturi în prevenirea și renunțarea la fumat, mulți oameni continuă să fumeze. Gizelle Baker subliniază importanța oferirii de alternative:

„Știm de ani de zile, de zeci de ani de fapt, că s-au înregistrat progrese mari în reducerea numărului de fumători, lucrând cu adevărat la prevenire și renunțare. Dar, în ciuda tuturor acestor eforturi, există încă un miliard de oameni din întreaga lume care continuă să fumeze țigări.”

Pentru aceste persoane, THP-urile oferă o modalitate de a reduce daunele asociate fumatului, fără a crește populația totală de consumatori de tutun.

Abordarea încrederii în datele științifice

Istoria industriei tutunului a condus la scepticism cu privire la noile produse, inclusiv produse cu tutun încălzit. Gizelle Baker subliniază importanța transparenței și a deschiderii în abordarea acestor preocupări: „Nu este vorba într-adevăr despre încredere. Este despre deschidere. Punem toate datele noastre acolo, astfel încât oricine să le poată examina. Oamenii pot contesta datele, pot face verificări și ajung la propriile concluzii”. Această abordare își propune să promoveze o înțelegere informată a științei din spatele produselor cu tutun încălzit și a potențialelor beneficii ale acestora.

Dovezi și monitorizare pe termen lung

Produsele care încălzesc tutunul în loc să îl ardă sunt relativ noi, fiind pe piață de mai puțin de un deceniu. În consecință, sunt încă necesare studii pe termen lung pentru a înțelege pe deplin impactul acestora.

Gizelle Baker recunoaște: „Ceea ce trebuie să facem este să urmărim aceste produse pe termen lung. Ele sunt pe piață de aproximativ 10 ani. Și avem nevoie de un număr mare de oameni care trec la aceste produse și le folosesc pentru o perioadă lungă de timp; mult timp, deoarece este nevoie de timp pentru ca toate efectele nocive ale fumatului să se diminueze cu adevărat”.

Deși concluziile definitive pot dura zeci de ani, datele actuale sugerează că produsele cu tutun încălzit sunt o alternativă mai bună decât a continua să fumezi țigările tradiționale.

Călătorie personală și motivație

Pentru Gizelle Baker, călătoria către reducerea efectelor nocive ale tutunului a fost neașteptată, dar plină de satisfacții.

„Ca nefumător care a lucrat în domeniul sănătății publice mulți ani, a fost o călătorie în care nu m-am gândit niciodată că voi merge. Pe măsură ce am înaintat în vârstă, am crezut că țigările vor dispărea cumva, odată ce toată lumea va ști că ucid. Dar fumatul a persistat. La un moment dat, mi-am dat seama că dacă nu fac parte din soluție, atunci fac parte din problemă. A fi parte a soluției și a împărtăși știința noastră la nivel global pentru a aduce conștientizarea problemei și a potențialelor soluții este o provocare care mă entuziasmează în fiecare zi”.

Produsele din tutun încălzit nu sunt lipsite de riscuri, dar oferă o cale de mijloc promițătoare pentru fumătorii care nu pot sau nu doresc să renunțe.

Prin eliminarea arderii, HTP-urile reduc substanțial nivelurile de substanțe chimice nocive inhalate, prezentând o opțiune viabilă pentru reducerea efectelor nocive.

Transparența și cercetarea științifică continuă sunt cruciale pentru a construi încredere și pentru a garanta că aceste produse pot reduce în mod eficient povara globală a bolilor asociate fumatului. Pe măsură ce știința evoluează, HTP-urile se pot dovedi un instrument esențial în lupta împotriva efectelor negative legate de fumat.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Zodiile care dau lovitura în săptămâna 1 – 7 iulie 2024. Se întâmplă chiar de luni, de la ora 12.00 când apar bani mulți în calea lor
Capital.ro
Noua regulă din Codul Rutier. Ce trebuie să facă șoferii după ce sunt testați de poliție
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Ghid admitere liceu 2024. Cum se calculează media de repartizare
Adevarul
Cum arăta cu adevărat voievodul Ștefan cel Mare. Potretele cunoscute nu au nicio legătură cu realitatea istorică
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Cel mai spectaculos tunel feroviar din România. Nici în filme nu ați văzut așa ceva
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut plângere penală”
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
Românii își primesc BANII ÎNAPOI. Se aplică și după 3 iulie. Decizia statului, definitivă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Trageri Loto 30 iunie: Premii Uriașe și Reporturi Impresionante
MediaFlux
BLOCAJ privind RECALCULAREA PENSIILOR! LOVITURĂ pentru ROMÂNI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?