S-a tratat de cancer cu o plantă şi este în stare gravă! Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, a dezvăluit cazul unui bărbat care a suferit o intoxicație gravă după ce a încercat să-și trateze cancerul cu leacuri băbeşti.
„!Am avut astfel de cazuri și la urgențe, unde pacienți au aplicat frunze de legume sau alte tipuri de frunze pe plăgi deschise, ceea ce a dus la suprainfecții. De asemenea, au fost situații în care oamenii au pus pastă de dinți pe arsuri sau alte răni, metode complet nepotrivite. Au existat și cazuri în care pacienții au consumat rădăcini sau plante care nu sunt comestibile, crezând că astfel se vor vindeca. Un exemplu este un domn care a mâncat spânz, o plantă toxică, încercând să se trateze de cancer. Acesta a suferit o intoxicație severă și a fost internat la hematologie, deja aflându-se într-o stare gravă, care a fost agravată de consumul acestei substanțe toxice”, a declarat Diana Cimpoeșu pentru Ziarul de Iaşi.
De altfel, medicii din Iași avertizează că, în special în sezonul rece, oamenii apelează la diverse metode pentru a-și întări imunitatea sau chiar pentru a se vindeca de anumite afecțiuni, însă, de cele mai multe ori, aceste practici agravează situația. Sunt însă și leacuri care au unele efecte bune.
„Există o gamă de produse naturale vândute în magazine autorizate, care sunt supuse unui control riguros conform reglementărilor și acestea ar folosite. În ceea ce privește plantele culese din natură sau achiziționate din piață, doar cele tradiționale, cum ar fi florile de tei sau frunzele de mentă, sunt recomandate pentru uz personal, cum ar fi prepararea ceaiurilor. În schimb, produsele realizate și vândute neautorizat, fie pe stradă, fie online, pot fi periculoase și pot face mai mult rău decât bine”, a mai spus Diana Cimpoeșu.
La rândul ei, Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, filiala Iaşi, a spus: „Sunt persoane care se informează mult de pe internet, unde, deși găsesc informații utile, pot da și peste sfaturi greșite sau inexacte. Din acest motiv, este esențial ca, înainte de a începe orice tratament pe cont propriu, să consulte un specialist, fie un medic, un asistent medical sau un farmacist. Multe dintre aceste tratamente sunt vechi, cum ar fi scăderea febrei prin frecții cu oțet sau aplicarea șosetelor umede, metode folosite de mult timp pentru a reduce temperatura ridicată. Totuși, trebuie să fim foarte prudenți când vine vorba de ingerarea unor remedii miraculoase, deoarece aceasta poate avea consecințe mai grave. Aplicarea externă a unor tratamente simple, cum ar fi șosetele cu oțet, poate să nu facă mult rău, dar administrarea de substanțe sau tratamente intern fără sfatul unui specialist este mult mai riscantă”.