Potrivit unui comunicat al Tribunalului Constanţa, bărbatul respectiv a fost extrădat din Canada în România în 13 decembrie şi dus într-un penitenciar din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
El a fost condamnat la o pedeapsă de 18 ani de închisoare prin hotărâre definitivă, în 10 ianuarie 1994, pentru omor calificat, fiind emis în cauză mandatul de executare a pedepsei închisorii din 10 ianuarie 1994, de către Tribunalul Constanţa.
„S-a reţinut în sarcina persoanei condamnate că în noaptea de 10 iulie 1992, împreună cu alte două persoane, au aplicat victimei lovituri cu corpuri contondente şi cu un cuţit, în mai multe zone ale corpului, cauzând decesul acesteia”, se arată în comunicat, potrivit news.ro.
El a beneficiat de întreruperea executării pedepsei închisorii pe motive medicale, succesiv, în perioada 10 decembrie 1994 -11 septembrie 1996, iar la această ultimă dată, când a expirat măsura, nu s-a mai prezentat pentru a continua executarea pedepsei, părăsind teritoriul României.
Bărbatul a fost identificat pe teritoriul canadian în 14 iunie 2006, iar Tribunalul Constanţa a făcut demersurile legale pentru solicitarea extrădării condamnatului.
„S-a dat curs acestei cereri de extrădare, care a întrerupt şi cursul prescripţiei executării pedepsei, însă autorităţile judiciare canadiene au solicitat pe parcursul timpului, din 2006 până în 2018, diferite precizări şi înscrisuri suplimentare, pentru a analiza pe fond cererea de extrădare, aceste solicitări decurgând în esenţă din diferenţa majoră între sistemele de drept procesual penal ale celor două state, în ce priveşte standardele de respectare a dreptului la un proces echitabil. Condamnatul a susţinut în faţa judecătorului canadian, între altele, că probele în procesul penal român au fost obţinute prin practici nelegale, inclusiv tortură”, se arată în comunicat.
Tribunalul Constanţa a menţionat că în urma prezentării şi argumentării către instanţa canadiană a modului corect procedural în care s-a desfăşurat atât urmărirea penală, cât şi judecata cauzei, cererea de extrădare a fost admisă, iar condamnatul a putut fi adus în ţară în vederea continuării executării pedepsei aplicate.