Un român ostatic în Algeria a MURIT. Un alt cetăţean român a fost eliberat

Un cetăţean român şi-a pierdut viaţa în complexul petrolier atacat de islamişti, în Algeria, a anunţat premierul Victor Ponta. Premierul a mai anunţat că a fost eliberat şi ultimul ostatic de cetăţenie română. El se află în custodia armatei algeriene şi urmează să fie repatriat în scurt timp.
Filip Stan
19 ian. 2013, 13:06
Un român ostatic în Algeria a MURIT. Un alt cetăţean român a fost eliberat

Premierul Victor Ponta a anunţat sâmbătă, la sediul MAE, unde a susţinut o declaraţie de presă alături de ministrul Titus Corlăţean, că sâmbătă a fost confirmat faptul că un cetăţean român şi-a pierdut viaţa în Algeria.

„În urmă cu putin timp s-a confirmat faptul că un român şi-a piedut viaţa în aceste evenimente din Algeria. Vreau să exprim condoleanţe şi compasiune pentru familia celui care şi-a pierdut viaţa”, a spus Ponta.

Premierul a mai precizat că în perioada următoare Guvernul va sprijini familia românului decedat, urmând să se ocupe de repatrierea acestuia şi de tot ce va fi nevoie.

„Am înştiinţat familia, nu mi-aş fi iertat niciodată dacă familia ar fi aflat de la dumneavoastră din presă”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a mai anunţat şi că un alt român luat ostatic în Algeria a fost eliberat, aflându-se în prezent în custodia armatei algeriene. Este vorba despre al patrulea cetăţean român care scapă cu viaţă din atacul din Algeria iniţiat de o grupare apropiată al Qaida.

Iată principalele declaraţii ale premierului Ponta:

– În urmă cu puţin timp, ni s-a confirmat faptul că un cetăţean român şi-a pierdut viaţa. Vreau să exprim în numele meu, al Guvernului condoleanţe familiei pentru decesul celui pierit în condiţii tragice. Sprijinul nostru pentru repatrierea trupului celui decedat. Nu mi-aş fi iertat dacă familia ar fi aflat din presă. Vreau să-mi exprim compasiunea şi faţă de celelalt victime, de alte naţionalităţi.

– Vestea bună, confirmată tot pe canalele diplomatice, se referă la ultimul dintre cei 5 cetăţeni români aflat în zona de conflict: a fost salvat de către armata algeriană şi se află în custodia armatei alegeriene.

– Am aflat şi am fost în contact în această perioada, dar cei care au muncit, reprezentanţii MAE, ai SIE au muncit 24 de ore din 24 de ore. Trei dintre cetăţenii aflaţi în zonă nu fuseseră luaţi ostatici şi orice informaţii am fi oferit, i-ar fi pus în pericol.

– Anumite detalii legate de numele persoanelor nu se pot da. Nu am fost de acord să se facă vreo declaraţie până când nu s-a aflat acum o oră de deces.

Iată declaraţiile ministrului de Externe, Titus Corlăţean:

– Am avut patru sau cinci discuţii cu ministrul de Externe algerian care ne-a adus vestea cea proastă, elementele deţinute privind operaţiunea armatei de eliberare a unui grup mai mare de ostatici, inclusiv a cetăţeanului român.

– Celula de criză ce a fost constituită de la bun început, cu informarea Guvernului şi a preşedintelui, şi-a făcut pe deplin datoria. Presa a înţeles nevoia de discreţie. În zona de conflict erau 5 cetăţeni români, din care 3 era posibil să nu fi fost capturaţi de terorişti. De aceea am manifestat rezervă în declaraţiile publice.

– Nu avem date cu privire la modul în care s-a întâmplat această dramă. Nu avem acces acum la aceste date.

– Ce se întâmplă azi în Mali, în Algeria, ne poate afecta ne toţi. De aceea cred că este datoria României să contribuie angajat la combaterea terorismului internaţional.

Potrivit curselor citate de România TV, nu se ştie dacă cetăţeanul român, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a fost ucis de terorişti sau a pierit în urma atacului autorităţilor algeriene împotriva islamiştilor care au ocupat complexul petrolier şi au luat ostatici zeci de muncitori. 

Autorităţile române încearcă dea de familiei românului şi, de asemenea, şi să afle dacă în complex se mai aflau alţi români.

Ministerul de Afaceri Externe a anunţat, vineri seară, că trei români au fost salvaţi din mâinile teroriştilor din Algeria: unul aflându-se la Ambasadă, iar ceilalţi doi se află în custodia armatei algerieni.

Unul dintre prizonierii români a reuşit să scape cu ajutorul unui telefon mobil. Ministerul de Externe a făcut public faptul că ostaticul a reuşit să contacteze misiunea diplomatică română chiar în timpul atacului terorist. Oficialii l-au îndrumat tot timpul cum trebuie să procedeze pentru a-şi salva viaţa, potrivit România TV.

Vom reveni cu amănunte.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'