BACALAUREAT 2016. La vârsta la care alţii se pregătesc să fie fie bunici, doi oameni din Arad dau examenul maturităţii. Cei doi au susţinut, luni, proba scrisă la limba şi literatura română.
Bărbatul de 52 de ani (născut în 1964) se află în penienciar de la începutul anilor 2000, când a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare pentru omor. S-a înscris în clasa a IX-a în urmă cu patru ani, iar în acest an a terminat cursurile în învăţământul special pentru cei aflaţi în penitenciar, şi susţine bacalaureatul la Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan din Municipiul Arad. El a avut de susţinut probele orale la română, franceză şi competenţe digitale, iar la scris, a susţinut, luni, examenul la română şi urmează la matematică şi chimie. Deţinutul mai are un an şi ceva până când poate ajunge în faţa comisiei din penitenciar care poate decide eliberare sa condiţionată.
Potrivit Mediafax, în ceea ce priveşte candidatele, cea mai în vârstă este o femeie de 48 de ani (născută în 1968), care susţine bacalaureatul la Liceul Teoretic din oraşul Pâncota. Femeia a terminat 11 clase în 1987 la o şcoală din Borşa, iar din 2014 s-a reînscris la liceul din Pâncota pentru clasele a XII-a şi a XIII-a, absolvind în acest an cu media 6,59.
Ea a avut de susţinut probele orale la română, engleză şi competenţe digitale şi, luni, a susţinut proba scrisă la română, urmând să mai susţină şi scrisul la istorie şi geografie.
Marti, 5 iulie, se va desfasura proba de Limba si literatura materna (proba E)b), iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului (proba E)c) la disciplinele Istorie si Matematica. Ultima proba scrisa din sesiunea curenta, proba la alegere a profilului si specializarii (proba E)d), este programata vineri, 8 iulie. În functie de cele doua criterii, candidatii au putut opta pentru una dintre urmatoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Sociologie si Psihologie.
Pentru sustinerea probelor scrise, în cele 473 de centre de examen organizate în acest sens, s-au înscris peste 137.300 de candidati din toate promotiile. La proba E)b) – Limba si literatura materna sunt asteptati peste 7.200 de candidati care-si vor redacta tezele într-una din urmatoarele limbi: maghiara, germana, ucraineana, sârba, slovaca, turca, italiana si croata.
Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 12 iulie (pâna la ora 16.00). În aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi facute publice în data de 16 iulie.
BACALAUREAT 2016. Accesul candidatilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în sali cu manuale, dictionare, notite, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
calcul/comunicare.
De asemenea, candidatilor le este interzis sa comunice între ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi în aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, în sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 pâna în 22 iulie. În 16-17 august va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna si evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna, în 17-19 august – evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala si în 18-19 august – evaluarea competentelor digitale.
Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba si literatura româna, urmata în 23 august de limba si literatura materna, 24 august – proba obligatorie a profilului si 26 august – proba la alegere a profilului si specializarii. Primele rezultate vor fi afisate în 29 august, pâna la ora 16.00, iar contestatiile vor fi depuse între orele 16.00 si 20.00. În 30-31 august vor fi solutionate contestatiile, iar în 1 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.