Anisia Cleopatra Bologa are 11 ani şi o minte ageră. La doar 11 ani, Anisia a câştigat marele premiu la Campionatul Internațioal de Aritmetică Mentală „Horus” de la Cairo. Copila a reuşit să impresioneze juriul competiției prin agerimea minții și perfecțiunea calculelor mentale, scrie Bihon.ro.
Concursul a avut loc în data de 2 septembrie, iar copiii de la SmartyKids au avut rezultate bune, câștigând titlul pentru cea mai bună echipă din cele șapte țări participante. Practic, participanții au avut de rezolvat 160 de calcule în 10 minute. Rezultatul le-a adus un premiu de 417 dolari, dar și multe aprecieri.
Campionatul din Cairo a deschis oficial concursul „World Mathematics League”, care consta în 12 etape lunare în care copiii își demonstrează abilitățile dobândite în domeniul aritmeticii mentale.
„Această ligă a fost creată pentru a oferi șansa tuturor copiilor, la nivel internațional, de a participa online la acest concurs. Urmează un an plin de provocări în care cei mici vor evolua și se vor dezvolta prin intermediul acestui tip de campionat. Până atunci, suntem mândri pentru performanțele obținute atât în mediul online, cât și fizic la Cairo”, spune Larisa Tripon, manager și profesor SmartyKids Oradea.
Printre câștigători sunt și câțiva elevi din Zalău, care au contribuit la performanțele României (LaurenȚiu Cotrău – locul I, Alexie Vereș – locul I, Rareș Ciprian Lazar – campion online pe România și Miruna Cristiana Lazăr – locul IV, online pe România).
Matematica mentală este un sistem original de dezvoltare a intelectului pentru copii prin utilizarea instrumentului numit soroban (cuvânt de origine japoneză) sau abac (cuvânt de origine chineză). Cursul modelează abilităţile mentale şi creative ale copilului: calcule rapide, interacţiunea interemisferică, memoria, dexteritatea concentrarea atenţiei, viteza procesului de gândire, gândirea analitică şi creativă, rapiditatea reacţiei, metode neobişnuite de rezolvare a problemelor. În prima etapă copilul foloseşte sorobanul, în a două etapă începe vizualizarea, iar apoi copilul calculează mental.
Bogdan Mihai Ciocârlan (15 ani), elev la Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila, este olimpic internațional la astronomie și olimpic la fizică. Bogdan a început să studieze astromonia în cadrul Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor din Brăila pentru că a fost pasionat dintotdeauna de cosmos și lumea care îl înconjoară.
„Am mers la Observatorul Astronomic din Galați și acolo domnul Ovidiu Tercu mi-a arătat ce înseamnă cu adevărat astronomia observațională. Am pus pentru prima dată mâna pe un telescop și asta mi-a schimbat cu totul percepția asupra astronomiei, în sensul că a devenit cu adevărat pasiunea mea”, a povesti Bogdan pentru Adevărul.
La Cercul de Astronomie de la Brăila s-a pregătit cu Liliana Iacob și Nicoleta Pecheanu.
Prima medalie la Olimpiada Națională de Astronomie a obţinut-o pe când avea 11 ani. A luat bronzul. Tot în clasa a V-a s-a calificat și la olimpiada națională de informatică.
Un an mai târziu s-a calificat la trei olimpiade: informatică, fizică și astronomie, dar toate au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.
În clasa a VII-a, Bogdan Mihai Ciocârlan a obținut medalia de aur atât la olimpiada națională de fizică, cât și la cea de astronomie, la juniori.
La 14 ani, la începutul clasei a VIII-a, Bogdan a câștigat medalia de aur la juniori la Olimpiada Internațională de Astronomie în 2021, la Piatra Neamț. Tot în clasa a VIII-a, Bogdan a obținut medalia de aur la olimpiada naționala de fizică și medalia de argint la olimpiada națională de astronomie la seniori.
Anul acesta şi-a mai trecut în cont o medalie. Elevul a obținut bronzul la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din 2022 la seniori.