Români în Maldive. Pe primele locuri se află Rusia, India, Ucraina şi Kazahstan, ţări cu o populaţie mult mai numeroasă decât cea locală.
România depăşeşte însă, în mod surprinzător, ţările cele mai dezvoltate ale lumii, precum Germania, Marea Britanie, Franţa sau SUA, state unde salariul mediu şi puterea de cumpărare sunt incomparabil mai mari ca pe plan local. Şi populaţia acestora este mult mai numeroasă.
Citeşte şi: Preţul vacanţelor pe litoralul românesc, redus în 2021
Piaţa locală a contribuit cu 4,3% la totalul turiştilor care au ajuns în Maldive în ianuarie. Prezenţa României în clasament este o noutate după ce în anii anteriori ea era invizibilă în astfel de topuri.
Acum însă, mai mulţi factori au dus la această situaţie. În primul rând este vorba de lansarea curselor charter de către agenţiile locale de turism, ceea ce înseamnă că există pentru prima dată zboruri directe.
În al doilea rând, numărul destinaţiilor deschise călătorilor este redus, motiv pentru care unii turişti s-au orientat către Maldive chiar dacă poate în mod normal mergeau la schi sau în altă ţară.
Nu în ultimul rând, un avantaj pentru Maldive e faptul că e de fapt un arhipelag format din aproape 1.200 de insule de corali grupate în jurul câtorva zeci de atoli. Astfel, de multe ori pe un atol sau o insulă e un singur resort. De aceea, numărul de cazuri de Covid-19 este relativ mic.
Mai mult, intrarea în ţară se face pe bază de test PCR Covid, pentru a se preveni o explozie a numărului de cazuri, potrivit Mediafax.
Românii care au plecat în vacanţă în Maldive sau Republica Dominicană intră în carantină la revenirea în ţară. CNSU a actualizat noua listă a țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat noua listă a țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Pe lângă actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic a fost introdusă și obligația ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.
Articolul 1 al HOTĂRÂRII nr. 6 din 04.02.2021 prevede că:
„(1) La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), cu excepția celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările și completările ulterioare.
(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 și nr. 4 din 18.01.2021″.