Români înşelaţi cu produse de proastă calitate. Ce a descoperit Protecţia Consumatorilor în supermarketuri

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a comparat, vineri, produse alimentare asemănătoare vândute de acelaşi hipermarket în România şi în Franţa, pentru a demonstra astfel practicarea unui dublu standard de calitate de către reţelele comerciale multinaţionale.
Alina Costache
24 mai 2019, 15:09
Români înşelaţi cu produse de proastă calitate. Ce a descoperit Protecţia Consumatorilor în supermarketuri

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a arătat că eticheta unui pachet de biscuiţi Petit-Beurre comercializat în România indică un conţinut de grăsimi vegetale, în timp ce eticheta unui pachet de biscuiţi Petit-Beurre vândut în Franţa de acelaşi comerciant indică un conţinut de produs lactat. Produsele comparate erau din acelaşi brand, Petit-Beurre, dar din sortimente diferite.

Preşedintele ANPC, Marius Pîrvu, a respins posibilitatea ca diferenţa semnificativă de preţ dintre cele două produse să fie motivul determinant al conţinutului diferit al acestora. Preşedintele ANPC a susţinut că există un dublu standard de calitate utilizat de comerciant pe cele două pieţe, prin faptul că ambele produse sunt vândute sub acelaşi brand – Petit-Beurre.

De asemenea, directorul general al ANPC a comparat un croissant cu caise vândut de un supermarket în România, cu acelaşi croissant vândut în Franţa de acelaşi supermarket. Potrivit etichetelor, croissantul comercializat în România are piure de caise cu o concentraţie de caise în proporţie de 2%, iar croissantul vândut în Franţa include piure de caise cu o concentraţie de caise de 35%. Şi în cazul acestei comparaţii, conducerea ANPC a susţinut că preţul este irelevant şi că reţeaua de retail practică un standard diferit de calitate în România comparativ cu pieţele din Europa de Vest.

În context, Marius Pîrvu a acuzat marile reţele comerciale prezente în România de practicarea unui dublu standard în ceea ce priveşte calitatea.

„Există o legislaţie europeană, Regulamentul 1169, pe care ei ar trebui să îl respecte. Din nefericire, ei găsesc anumite posibilităţi şi fac astfel de lucruri. Ei consideră că sunt două produse diferite”, a acuzat Marius Pîrvu.

Acesta a subliniat că el, personal, „are o problemă” cu importurile de proastă calitate.

„Tot timpul am considerat că mediul de afaceri trebuie să fie un partener pentru noi, autorităţile. Dar când eu, cel puţin de un an de zile, constat că media celor sancţionaţi rămâne constantă, înseamnă că chiar avem o problemă, adică trebuie cumva să găsim soluţia, am parcurs toate etapele necesare vizavi de ceea ce înseamnă parteneriatul cu agentul economic. Unii răspund, dar eu personal am o problemă, o spun public, cu ceea ce vine din import de proastă calitate”, a afirmat preşedintele ANPC.

El consideră că producătorii români au fost dezechilibraţi de comercianţii vest-europeni.

„Nu contest, sunt şi producători români care încalcă legislaţia. Dar eu cred că ei au fost puşi într-un dezechilibru major când au intrat în competiţie cu ceea ce înseamnă un operator economic din afară”, a afirmat Pîrvu.

Preşedintele ANPC a avertizat că inspectorii pentru protecţia consumatorilor nu vor ezita să închidă mari magazine, în cazul în care acestea nu vor respecta prevederile legale.

„Am avut discuţii, cred că lunar, cu asociaţia marilor retaileri. Din nefericire, constat că nu se schimbă lucruri şi atunci trebuie să le schimbăm noi. Feed-back-ul meu este să modific legislaţia. Am închis şi mari magazine, vom continua să închidem dacă nu respectă prevederile legale, şi toate acestea nu ca să speriem mediul de afaceri, dar nu putem sta cu mâinile în sân şi să ne uităm că importul ne sufocă, produsele proaste ne sufocă şi noi să nu luăm nici o măsură”, a încheiat Marius Pîrvu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'