Anul acesta se împlinesc 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană și s-a aliniat la normele legislative europene de mediu. Plecând de la o relatare cronologică a faptelor, această conferință își propune să analizeze situația legată de mediului înconjurător, patrimoniul forestier, calitatea aerului, conservarea naturii și a biodiversității, resursele de apă, resursa solului și a subsolului, dar și zona de cercetare și educație.
„Declarația de Mediu” va conține viziunea unor valori comune de sustenabilitate, dezvoltare economică, egalitate și respect reciproc între oameni și mediul înconjurător. După semnarea documentului, acesta va fi făcut public și transmis către Administrația Prezidențială, Administrația Centrală, Comisia Europeană de Mediu și presa din România.
„România a împrumutat, adoptat și implementat în acești primi 10 ani de la comunitatea europeană strategii, gândiri libere și flexibile menite să reducă agresivitatea față de mediul înconjurător și a dezvoltat concepte pentru a îmbunătăți ceea ce se numește sustenabilitate și dezvoltare durabilă”, declară Ionuț Georgescu, Președintele Asociației Planeta Verde.
Lista miniștrilor care vor certifica „Declarația de Mediu”: Grațiela Leocadia Gavrilescu, Aurel Constantin Ilie (reprezentat de Ioan Jelev), Romică Tomescu, Petre Lificiu, Sulfina Barbu, Attila Korodi, Laszlo Borbely, Lucia Varga, Nicolae Nemirschi și Cristina Pașca Palmer.