Conform Nanny State Index 2023, recent lansat, România este a 4-a cea mai restrictivă țară din cele 30 analizate în raport și pe locul 3 în Uniunea Europeană în privința legislației în domeniul tutunului, în clasamentul general, cu un scor de 72.2 puncte. La polul opus, Austria, Germania și Luxemburg au primit cel mai mic punctaj.
România are o economie puternică și un cadru legal foarte clar și cuprinzător, mai arată raportul. În august 2022, pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat, guvernul a anunțat o nouă mărire a accizelor aplicate pentru tutun și alcool și a majorat TVA-ul la băuturile răcoritoare de la 9% la 19%. Potrivit raportului, taxele pe viciu aplicate în România sunt relativ scăzute în raport cu nivelurile practicate în state ale Europei de Vest, dar sunt mai drastice ca acestea raportat la veniturile populației și la puterea de cumpărare. Nivelul accizei aplicate produselor din tutun în România este cel mai mare dintre toate țările incluse în raport, raportat la venituri și la puterea de cumpărare, iar accizele aplicate produselor din tutun încălzit nu sunt nici ele departe.
Aceste politici creează o serie de probleme și costuri, taxele pe “viciu” crescând costul vieții și afectându-i tot pe cei cu venituri reduse, arată raportul. Prețurile mari alimentează piața neagră și pot genera corupție, în timp ce interdicțiile la publicitate restrâng concurența și înăbușă inovația. De asemenea, supra – reglementarea creează birocrație excesivă și epuizează resursele autorităților, concluzionează raportul.
De altfel, nu există o corelație între nivelul de control al tutunului și nivelurile mai scăzute ale fumatului (Figura 2) sau între ratele controlului alcoolului și ratele mai scăzute ale consumului de alcool, arată autorii studiului.
Dar există și o concluzie pozitivă, anume corelația puternică între sănătate și bogăție. Figura 4 din raport arată relația dintre speranța de viață și prosperitatea economică, măsurată prin veniturile medii. Aceasta sugerează că urmărirea creșterii economice ar aduce beneficii mult mai mari sănătății decât eforturile coercitive de a controla comportamentul individual prin interdicții și taxe.
Raportul Nanny State Index 2023 prezintă un clasament al celor mai bune și mai proaste locuri din Europa pentru a mânca, bea, fuma și a utiliza țigări electronice și produse cu nicotină pentru uz oral. Cercetarea a fost realizată de Institutul pentru Afaceri Economice – unul dintre cele mai importante think-tank-uri britanice, în parteneriat cu Centrul European de Politici și Informare – Epicenter.