România a activat Mecanismul de Protecţie Civilă. Europarlamentarul USR Nicu Ştefăcuţă anunţă că pachetul de prijin de urgenţă conţine sprijin bilateral direct din Germania, Franţa, Ungaria, Grecia.
”Ajutorul european este pe drum. Pachetul de sprijin de urgenţă pentru România conţine sprijin bilateral direct din Germania, Franţa, Ungaria, Grecia; personal medical şi paturi precum şi preluarea de pacienţi”, a scris, vineri, pe Facebook, Nicu Ştefănuţă.
Europarlamentarul anunţă că Germania oferă 12.700 de medicamente diferite, similare cu Tocilizumab, Olanda sprijină demersul cu 200 de concentratoare de oxigen, iar Polonia se oferă să asigure 50 de concentratoare de oxigen.
”Comisia s-a mobilizat şi ţările membre au răspuns. Mai multe resurse şi mai mult sprijin sunt disponibile României prin Mecanismul European de Protecţie Civilă (UCPM) şi programul RescEU. Solidaritatea europeană se află în centrul tuturor acţiunilor noastre comune”, a mai scris europarlamentarul.
Citeşte şi Raed Arafat, anunţul care dă fiori: NU este exclus valul 5 dacă nu ne vaccinăm
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, vineri, că România are oferte clare pentru a primi concentratoare de oxigen din partea Poloniei şi din partea Olandei, prin programul rescEU al Uniunii Europene.
Arafat a menționat că există discuții pentru achiziționarea medicamentului Tocilizumab, precum și o colaborare cu Germania pentru achiziția unui medicament cu anticorpi monoclonali.
„Referitor la solicitarea noastră la Protecţia Civilă Europeană pentru medicamentul Tocilizumab şi pentru concentratoare, deja avem pentru concentratoare oferte clare din partea Poloniei şi din partea programului rescEU al Uniunii Europene din partea Olandei şi la Tocilizumab aşteptăm pentru că problema livrării dozelor de către firma producatoare se pare că nu este numai în România, dar avem promisiuni şi sunt mai multe ţări partenere din cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană care încearcă să găsească soluţii să ne sprijine şi există o discuţie deja pe un medicament pe anticorpi monoclonali cu Germania, care se perfecţionează la acest moment, care urmează din nou să fie oferită o cantitate, dar aceste lucruri se vor confirmă în final când intră în Mecanism, cel puţin concentratoarele de oxigen din partea Poloniei şi cele din partea programului rescEU aici clar că ele sunt deja oferite şi urmează să stabilim modul în care vor fi aduse în România şi când vor ajunge în România ca să putem să le folosim. Am fost la unitatea modulară de la Pipera care se pregatește să pregătească pacienți. Concentratoarele sunt pentru pacienții care necesită cantitați mai mici de oxigen, urmează să aducem concentratoare pentru cei care au nevoie de cantități mai mari de oxigen”, a declarat Arafat.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, solicitarea de asistenţă internaţională pentru Tocilizumabum şi pentru concentratoare de oxigen pentru spitale.
Solicitarea se referă la achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum şi concentratoare de oxigen.