Datele Eurostat arată că România ocupă primul loc la exportul de porumb în Uniunea Europeană, o performanță care subliniază potențialul agricol al țării. În prezent, suprafața irigată în sistemul național de irigații este de 1,4 milioane de hectare, iar autoritățile au planuri ambițioase de extindere.
Guvernul României şi-a propus ca, până în 2027, să crească suprafața irigată la 2,7 milioane de hectare, un obiectiv care necesită investiții semnificative.
„Anul acesta, sistemul de irigaţii din România se va extinde. România a devenit principalul exportator de porumb în Uniunea Europeană. Este pe primul loc în anul 2024 şi bineînțeles am ajuns la 1,4 milioane de hectare irigate în sistemul naţional de irigaţii. Planul nostru, al Guvernului, este ca până în 2027 să ajungem la cele 2,7 milioane de hectare.”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, potrivit stiripesurse.ro.
Pentru atingerea acestui obiectiv, Guvernul a alocat 400 de milioane de euro prin Programul Național Strategic pentru organizațiile de udători, precum şi o investiție de 1,5 miliarde de euro gestionată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat marți, 11 februarie 2025, cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre procedurile necesare pentru obținerea avizelor instituțiilor centrale şi despre modalitățile de eficientizare a procesului de irigații.
Performanțele României în domeniul agricol nu se limitează doar la porumb. În 2022, România ocupa locul al doilea în UE la exportul de porumb, trimițind peste hotare 202.833 tone, fiind devansată doar de Polonia, care exportase 218.554 tone. Cu toate acestea, în 2024, România a reuşit o performanță remarcabilă, devenind cel mai mare exportator de grâu moale din Uniunea Europeană. În perioada 1-14 iulie 2024, România a exportat 286.450 tone de grâu moale, depăşind celelalte state membre.
Citește și: Bani pentru fermieri în 2025. De când încep plățile