România a avut cea mai mare scumpire a electricităţii din UE

Trimestrul III din 2017 a adus o creştere de 52% a preţurilor angro de energie electrică în România, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, iar în august au atins maximele Europei de Est (peste 90 de euro/MWh), reiese dintr-un raport al Comisiei Europene - Direcţia Generală Energie – privind evoluţia pieţelor de electricitate din UE.
Romania TV
10 ian. 2018, 13:20
România a avut cea mai mare scumpire a electricităţii din UE

„Pe parcursul întregului trimestru III al anului 2007, preţurile en gros de energie electrică au fost cele mai ridicate în România din întreaga regiune CEE (n.n.- Europa Centrală şi de Est), datorită în primul rând producerii de energie electrică şi nucleară inferioară celei obişnuite în ţara respectivă, chiar şi în contextul producerii de energie electrică nucleară în mod tradiţional”, se arată în raportul DG Energy, citat de Mediafax.

„Comparând cu trimestrul III 2016, în al treilea trimestru al anului 2017 preţurile au crescut cel mai mult în România (52%), Slovenia şi Ungaria (ambele cu câte 41%), în timp ce Regatul Unit era singura ţară din UE în care s-a consemnat o scădere a preţurilor (-2,2%)”, se mai arată în raport.

Citeşte şi Ce urmează să se întâmple cu facturile de energie electrică pentru cei mai mulţi români

Potrivit documentului, cea mai scumpă energie angro din UE se tranzacţionează în Grecia şi Portugalia (52,1 euro/MWh), urmate de Serbia (51,7 euro/MWh), Italia (51,6 euro/MWh), Ungaria (51 de euro/MWh) şi România (50,2 euro/MWh). Cea mai ieftină energie angro se găseşte în Norvegia (27,3 euro/MWh), Luxemburg şi Germania (32,7 euro/MWh), Suedia (33,6 euro/MWh) şi Danemarca (33,7 euro/MWh).

Ca medie generală, în al treilea trimestru al anului 2017 preţurile angro de energie electrică la nivelul UE au înregistrat un grad ridicat de stabilitate şi indicatorul european de putere a fost de 38 de euro/MWh.

Graficele afişate în raportul citat mai arată că în luna august preţurile la energia angro din România au fluctuat cel mai mult, atingând maximul regiunii (95 de euro/MWh) în data de 5, pentru ca în deata de 15 să coboare la minimul regiunii – 18 euro/MWh.

„Privind contractele de preţ mediu zilnic, preţurile în Grecia au fluctuat între 42 şi 60 de euro/MWh în trimestrul III 2017 şi au fost mai puţin volatile în comparaţie cu preţurile din România şi Serbia, fiind mai mult afectate de schimbările în disponibilitatea hidroactivă din Balcani”. Iar preţurile în Bulgaria „au fost, de asemenea, relativ stabile, variind între 25 şi 60 de euro/MWh, deşi disponibilitatea hidroenergiei în ţară a fost, în general, mai scăzută pe parcursul celui de-al treilea trimestru 2017 decât în acelaşi trimestru al ultimilor doi ani”, se mai arată în raportul citat.

Redăm, în continuare, câteva dintre concluziile raportului DG Energy:

– Rentabilitatea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune şi gaze a scăzut şi mai mult în trimestrul III 2017, deoarece preţurile la cărbune şi gaze naturale, dar şi preţurile la emisiile de carbon au înregistrat o creştere constantă pe tot parcursul trimestrului

– Deşi capacităţile instalate au crescut, producţia de energie eoliană în T3 2017 a fost moderată comparativ cu anul precedent, iar producţia de energie solară practic nu sa schimbat

– În unele ţări din sudul şi estul Europei, valurile de căldură din august 2017 au avut ca rezultat creşterea preţurilor la electricitate, dar nu au apărut probleme de adecvare a producţiilor.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mașinile pe care un mecanic nu le-ar cumpăra niciodată. Modele care nu merită achiziționate nici măcar second hand
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Vreme neobișnuită în acest weekend. Prognoza meteo actualizată pentru 16 și 17 noiembrie
Cancan.ro
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin pentru proprietarii de apartamente. Statul te taxează. Dai declarație în 30 zile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Senatori americani cer investigarea convorbirilor lui Elon Musk cu oficiali ruși
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! Undă de ȘOC în toată EUROPA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara