România a construit cel mai puternic laser din lume! Pentru ce ar putea fi folosit

România a construit cel mai puternic laser din lume! În camera de control a unui centru de cercetare din țara noastră, inginera Antonia Toma, care coordonează tirul, activează cel mai puternic laser din lume, cu promisiuni revoluționare, de la sănătate la spațiu.
Filip Stan
02 apr. 2024, 11:51
România a construit cel mai puternic laser din lume! Pentru ce ar putea fi folosit

În camera de control a unui centru de cercetare din România, inginera Antonia Toma, care coordonează tirul, activează cel mai puternic laser din lume, cu promisiuni revoluționare, de la sănătate la spațiu.

Citește și DragonFire, tunul laser revoluţionar care poate distruge ţinte la viteza luminii. Are o precizie milimetrică şi costuri minime VIDEO

Cifrele sunt amețitoare, mai exact, sistemul este capabil să atingă un vârf de 10 petawați (10 la puterea de 15 wați) pentru un timp ultrascurt, de ordinul unei femtosecunde (o milionime de miliardime de secundă).

În fața unui perete de ecrane care afișează fascicule luminoase, inginera în vârstă de 29 de ani verifică o serie de indicatoare înainte de a începe numărătoarea inversă.

Cadenţa acestor tiruri efectuate pe ținte situate în camere experimentale este în prezent foarte mare – 30 până la 40 pe zi.

O muncă ”stresantă, dar și foarte plină de satisfacții”, având în vedere echipele de cercetători care vin din întreaga lume pentru a testa acest echipament unic, spune ea pentru AFP, în cadrul unei vizite de presă organizate săptămâna aceasta în această locaţie din apropierea Bucureștiului.

Pe cealaltă parte a geamului, rânduri lungi de cutii roșii și negre adăpostesc două lanțuri de lasere.

În interior se află o minune tehnologică: cristale de safir de titan care, excitate sub efectul unei pompe optice, emit fasciculul, sute de oglinzi de toate dimensiunile sau reţele de difracție acoperite cu aur.

A fost nevoie de ”câteva zeci de milioane de euro, 450 de tone de echipamente și o instalare atentă pentru a atinge acest nivel excepțional de performanță”, explică Franck Leibreich, responsabil cu activitățile laser pentru grupul francez Thales care operează sistemul.

Dotată cu placă antivibraţie, cladirea, care a necesitat o investiţie de 320 de milioane de euro, finanţată în principal de UE, este mândria Romaniei, chiar dacă au fost probleme la construcția unei unități de producție de raze gamma și aceasta nu va fi finalizată decât în 2026.

Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru fizică 2018, a spus că ”foarte emoţionat” de această ”odisee incredibilă”, din Statele Unite, unde a petrecut treizeci de ani, până la concretizarea în Europa a acestui proiect născut în anii 2000 în cadrul Infrastructurii Europene ELI (Extreme Light Infrastructure).

„Se porneşte de la un mic grăunte luminos, cu foarte, foarte puțină energie, care va fi amplificată de milioane și milioane de ori”, explică el, cu aerul de copil uimit, în ciuda celor 79 de ani și a părului alb, în fața „uriașului pas făcut” și „puterilor fenomenale” atinse.

Această tehnică, numită ”Chirped Pulse Amplification” CPA), a dezvoltat-o ​​împreună cu cercetătoarea canadiană Donna Strickland și co-laureată Nobel, atunci studenta lui, la mijlocul anilor 1980.

Constă în întinderea impulsului laser, amplificarea apoi comprimarea lui.

Pe lângă contribuția lor la fizica vidului sau a găurilor negre, munca celor doi oameni de știință a făcut posibilă operarea a milioane de oameni care sufereau de miopie sau cataractă.

„Iar ultimele realizări ne vor permite să mergem mult mai departe”, asigură profesorul Mourou, în special în domeniul medical.

„Vom folosi aceste impulsuri ultraintense pentru a produce acceleratoare de particule mult mai compacte și mai puțin costisitoare”, pentru a distruge celulele canceroase, subliniază el.

La ce ar putea fi folosit laserul

De altfel, alte aplicații posibile includ tratarea deșeurilor nucleare prin reducerea duratei radioactivității sau chiar ”curățarea spațiului” aglomerat cu nenumărate resturi ”echivalentul a patru Turnuri Eiffel, deci 28.000 de tone”.

În acest caz, ”laserul ar putea fi folosit pentru a elimina aceste deșeuri și a produce un fel de efect de rachetă capabil să le scoată de pe orbită”.

Laserul, ale cărui principii elementare au fost descrise în 1916 de Einstein – s-a impus în viața noastră de zi cu zi, de la CD-uri până la cititoare de coduri de bare la supermarket sau chiar în industrie, unde aceste instrumente de precizie sunt folosite la sudare sau tăiere.

Citește și Locul din România care i-a șocat pe cercetători! Aici oamenii trăiesc peste 100 de ani. Nea Gică n-a fost la doctor de ani de zile: „Mă țiu bine”

De altfel, alte țări sunt în cursă, cum ar fi Franța, China sau Statele Unite,  pentru a produce lasere și mai puternice.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum să retragi bani de la Banca Transilvania, fără să plătești comision. Soluția ideală pentru milioane de români
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Cântăreața de muzică populară transformată total. Fanii au izbucnit: „Rușine!”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Păcăleala cu DrugTest, dezvăluită de un polițist. Cere teste la IML!
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Insula Santorini, închisă turiștilor din cauza activității seismice. Alerte pentru călătorii români
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver