50 de milioane de euro este valoarea contractului semnat la sfârşitul anului trecut de Ministerul Apărării Naţionale pentru achiziţia a două elicoptere H215M Airbus de luptă anti-navă de la compania franceză. Modificările, modernizarea şi mentenanţa celor două elicoptere vor fi realizate la IAR Braşov, anunţă defapt.ro, citat de Monitorul Apărării.
Cele două elicoptere vor fi la bordul fregatelor de Tip 22 care vor fi modernizate cu senzori noi, sisteme de rachetă anti-navă NSM şi antiaeriene.
Angajări în armată 2023: MApN organizează o nouă sesiune de recrutare pentru posturile de REZERVIST VOLUNTAR
Biroul de Presă al ministerului Apărării a transmis pentru defapt.ro că în suma estimată au fost incluse şi costurile legate de „achiziţia şi instalarea la bordul aeronavelor a echipamentelor specifice capabilităţii de luptă anti-navă la suprafaţă, suportul logistic integrat pentru operarea elicopterelor şi a sistemelor de armament, instruirea personalului navigant şi asigurarea stocurilor de muniţie pentru sistemele de luptă”.
Drept consecinţă, susţine MApN, preţul final al elicopterelor H215M produse pentru Forţele Navale Române diferă de preţul unui elicopter similar produs pentru domeniul aeronautic civil. De fapt, preţul pentru un elicopter cumpărat de România, de 75 milioane euro, este mai mare decât al unui avion nou F-35A, care este cumpărat de Forţele Aeriene Americane cu 69 milioane dolari, fără pachetul logistic.
Chiar dacă par scumpe la prima vedere, dacă ar fi să comparăm cu elicopterele americane destinate Forţelor Navale, MH-60R Seahawk, în 2022, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o vânzare către Spania a opt astfel de aparate cu 950 milioane dolari, aproximativ 110 milioane euro fiecare.
Victor Ciutacu, revoltat de Big Brother de la MApN: „Dați naibii un decret că influencerii NATO și analiștii militari transmit poziția oficială a republicii și cine calcă pe alături pleacă la ocna de sare!”
Cele două elicoptere vor dota fregatele de Tip 22, cumpărate din Marea Britanie, Regina Maria şi Regele Ferdinand. Cele două nave urmează să primească senzori noi, dar şi lansatoare verticale MK41 VLS pentru rachetele antiaeriene şi sisteme de rachete antinavă NSM, care sunt şi la bateriile de coastă şi vor dota şi două nave purtătoare de rachete.