România a depăşit pragul de două milioane de persoane vaccinate. Dintre acestea, aproximativ jumătate au primit deja ambele doze de vaccin, anunţă Comitetul de coordonare a vaccinării împotriva coronavirusului, miercuri dimineaţă.
„În această dimineaţă, la ora 10.00, am depăşit pragul de 2.000.000 de persoane vaccinate împotriva COVID19”, a anunţat CNCAV, miercuri dimineaţă.
Conform sursei citate, din 27 decembrie şi până miercuri s-au administrat 3.050.742 de doze.
Astfel, 1.050.694 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze.
Citeşte şi BILANȚ VACCINARE 30 MARTIE. Numărul persoanelor vaccinate se apropie de DOUĂ MILIOANE
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a făcut anunțul momentului cu privire la centrele de imunizare. Potrivit acestuia, sunt zeci de centre care, de fapt, nu există sau nu sunt funcționale.
„Sunt centrele care, după cum ne aducem aminte, pe 15 martie au fost deschise majoritatea centrelor care erau disponibile la nivel naţional. Marea majoritate erau deja funcţionale şi aveau activitate de vaccinare, un număr mic de centre au fost deschise pentru posibilitatea de programare în lista de aşteptare. Nu au activitate de vaccinare, însă ele vor fi deschise în perioada imediat următoare şi persoanele care şi-au rezervat acel loc pe lista de aşteptare evident că vor beneficia primele de programare în respectivele centre”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.
Medicul a menţionat că „sub 15%, 15-20% dintre centre nu au în momentul de faţă activitate de vaccinare”, adăugând că în următoarele două săptămâni acestea vor deveni funcţionale.
Legat timpul de aşteptare, acesta diferă în funcţie de capacitatea fiecărui centru.
„Fiecare persoană care se află în lista de aşteptare a unui centru are un timp de aşteptare. Acest timp de aşteptare diferă de la un centru la altul, în funcţie de capacitatea de vaccinare a fiecărui centru. Sunt centre care au un cabinet de vaccinare, deci, practic, vaccinează 60 de persoane pe zi şi dacă ai o listă de aşteptare de 6.000 de persoane, ne imaginăm că timpul de aşteptare va fi mai lung, iar dacă am un centru unde am 6.000 de persoane, dar are 10 cabinete de vaccinare şi vaccinează 600 de persoane pe zi, practic, în 10 zile finalizează lista de aşteptare.
Deci de aici există această diferenţă între timpul de aşteptare de la un centru la altul, însă în momentul în care va fi disponibilă, în perioada următoare, afişarea timpului de aşteptare pentru fiecare persoană care se află în lista de aşteptare a unui centru, atunci fiecare va putea să decidă, în funcţie de timpul de aşteptare, pe ce centru doreşte să rămână”, a spus Valeriu Gheorghiţă