Cu aproximativ două luni înainte de finalul acestui an comercial agricol, România se află pe locul doi între statele membre al Uniunii Europene, în funcție de cantitățile de orz exportate peste granițele blocului comunitar. Este o premieră pentru fermierii români care nu au reușit în ultimii zece ani o astfel de perdormanță, scrie economica.net.
Din datele Comisiei Europene, traderii au livrat deja 1,6 milioane de tone de orz românesc, mai mult decât în tot anul comercial anterior. Am devansat astfel Germania care a exportat 1,1 milioane de tone, dar și nu și Franța, liderul tradițional al acestei piețe, care a vândut 2,9 milioane de tone. Pe total, UE a exportat 6,6 milioane de tone de orz.
Anul trecut, România a avut o cotă de 10,6% pe piața de export de a orzului, cu 1,12 milioane de tone de orz livrate în state precum Arabia Saudită (504,7 milioane de tone), Tunisia ( 149,8 mii tone), Iran (129,6 mii tone) și Iordania (129,4 mii de tone). Am fost astfel al treilea cel mai mare exportator european după Franța care a livra 3,89 milioane de tone și Germania – 2 milioane de tone.
Din datele Institutului Național de Statistică, în anul calendaristic trecut, România a exportat orz ( inclusiv comerțul intracomunitar) în valoare de 422,2 milioane de euro, fiind al șaptelea cel mai exportat produs agroalimentar al României.
Pentru anul agricol 2022/2023 însă progozele nu sunt așa de optimiste, mai scrie economica.net. Conform estimărilor Comisiei Europene, producția medie la hectar în România va scădea cu 22% față de anul trecut și cu 0,9% sub media ultimilor cinci ani. Este a doua cea mai importantă scădere din UE, după Polonia ( minus 28%), în contextul în care randamentul mediu din UE este estimat să scadă cu 2,2%, până la 4,97 tone la hectar. De asemenea, se preconizează că exporturile de orz din UE vor scădea cu 4%, până la 7,3 milioane de tone, în perioada 2020/23.