România a donat Republicii Moldova peste 20.000 de doze de vaccin anti-COVID. Maia Sandu, preşedintele moldovean, a transmis un mesaj de mulţumire pentru serurile donate de România şi Uniunea Europeană.
„Aceasta este prima tranşă din cele 200.000 de doze de vaccin din donaţia generoasă promisă de România pentru cetăţenii ţării noastre. Mulţumim, România! Mulţumim, Uniunea Europeană!”, a scris preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.
Transportul cu 21.600 de doze de vaccin a aterizat sâmbătă pe Aeroportul Internaţional Chişinău.
Maia Sandu a anunţat că vor putea fi vaccinați toți medicii și personalul din sistemul medical, precum și angajații implicaţi în prima linie de luptă cu pandemia.
Preşedintele Republicii Moldova a mai precizat că lotul primit sâmbătă este produs de compania AstraZeneca, iar procedura de vaccinare va începe în zilele următoare.
„Tocmai au ajuns azi în Republica Moldova primele 21600 doze de vaccin din cele 200000 promise în dec 2020 de Președintele României, dl @KlausIohannis. E primul vaccin contra #COVID19 ce ajunge în RM! #RO își ține mereu promisiunile,în beneficiul direct al cetățenilor RM”, a scris Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pe pagina sa de Twitter.
Până în data de 24 februarie, Republica Moldova era singura țară din Europa care nu a începuse încă vaccinarea împotriva coronavirusului, după cum scrie presa de la Chişinău.
Potrivit portalului Our World in Data, care colectează date despre vaccinările din întreaga lume, procesul de imunicare a început în toate țările continentului european, Republica Moldova fiind singura care face excepţie. Portalul nu are date doar pentru trei țări balcanice: Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Republica Kosovo, parțial recunoscută. Cu toate acestea, potrivit ABC News, vaccinările au început în Macedonia de Nord pe 17 februarie. În Kosovo parțial recunoscut, vaccinările nu au început, scrie NewsMaker.
Pe 13 februarie, Bosnia și Herțegovina a anunțat începerea vaccinării cu vaccinul rus Sputnik V. Potrivit presei balcanice, sunt vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății care locuiesc în entitatea bosniacă.
În Ucraina, vaccinarea a început pe 24 februarie. În România, aproximativ 7% din populație a fost deja vaccinată, folosind 1,44 milioane de doze de vaccin coronavirus.