România a exportat armament şi echipamente militare de 38 milioane de euro în primele luni din 2016. Cine au fost cumpărătorii

România a exportat armament şi echipamente militare de peste 38 milioane de euro în primele trei luni din 2016, principala destinaţie fiind Statele Unite ale Americii (aproximativ 19 milioane de euro), potrivit datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadru MAE.
Filip Stan
17 aug. 2016, 05:24
România a exportat armament şi echipamente militare de 38 milioane de euro în primele luni din 2016. Cine au fost cumpărătorii

Raportul ANCEX pe primele trei luni ale anului 2016 arată că România a exportat armament şi echipamente militare în valoare totală de 38.026.004 de euro.

Astfel, statul român a exportat în Statele Unite ale Americii produse militare în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, între care 1.900 de puşti semiautomate, 500 de pistoale, 300 de mitraliere uşoare, 4.500 de puşti de asalt, 100 de mitraliere de calibru 12,7 milimetri, 80 de mitraliere antiaeriene cu o ţeavă, 300 de aruncătoare de grenade antitanc de calibru 40 de milimetri, dar şi diverse echipamente şi accesorii.

Totodată, Israelul a importat din România, în aceeaşi perioadă, produse militare în valoare de peste patru milioane de euro, însemnând componente pentru vehicule militare de teren şi pentru aeronave, componente pentru sisteme de testare şi identificare şi pentru echipamente de formare de imagini şi contra-acţiune, produse pentru sisteme aeroportuare şi alte echipamente, arată Mediafax.

În Arabia Saudită, România a vândut 192 de aruncătoare de calibru 60 de milimetri şi muniţie pentru arme de calibru mic, valoarea exporturilor depăşind două milioane de euro, în timp ce marocanii au cumpărat de la noi un elicopter militar multirol care a necesitat o reparaţie în regim de perfecţionare activă de aproximativ 2.400.000 de euro.

Printre ţările fruntaşe care au importat produse militare româneşti în primele luni ale anului se numără şi India (2.158.612 euro), Bulgaria (1.754.266 euro), Italia (1.195.015 euro) şi Marea Britanie (1.031.846 euro). În timp ce în India s-au vândut un motor pentru avion militar de luptă şi un strung greu pentru producţia de apărare, în Bulgaria s-au exportat, printre altele, 22 de aruncătoare de grenade antitanc, dar şi explozibil. Italienii au solicitat, printre altele, subsisteme de date ADT şi GDT, iar Marea Britanie – paraşute de diferite feluri şi părţi componente pentru aeronave militare.

România a prestat şi trei acţiuni de intermediere între Africa de Sud şi Azerbaidjan (şase echipamente pentru aeronave militare), Republica Cehă şi Mozambic (18 produse pentru avion militar de şcoală şi antrenament) şi India şi Mozambic (10 echipamente pentru avion militar de luptă).

De asemenea, statul român a participat la 16 operaţiuni de tranzit rutier, valoarea totală a produselor militare care au tranzitat teritoriul ţării ridicându-se la peste 19.000.000 de euro.

În aceeaşi perioadă a anului 2015, România a exportat produse militare în valoare totală de peste 43 de milioane de euro. La nivelul întregului an 2015, valoarea totală a exporturilor în domeniul produselor militare a fost de peste 160 de milioane de euro.

Exporturile de armament şi tehnică militară româneşti au fost, la nivelul întregului an 2014, de 159 de milioane de euro, după ce în 2013 exporturile se dublaseră, Statele Unite ale Americii rămânând în poziţia de principal client de armament românesc, contractele cu americanii reprezentând 35% din total.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Apa îmbuteliată din România, printre cele mai scumpe din Europa
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'