Până în momentul de față, zece pacienți au fost transferați, opt dintre ei au fost internați în UPU din unități sanitare din București și doi din Timișoara, aflați în stare stabilă, care sunt transportabili și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă.
Cinci din cei zece bolnavi vor fi duși la centrul universitar Szeged, iar ceilalți cinci în centrul universitar Debrecen.
Transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.
De asemenea, mai multe cadre medicale din România au fost trimise în unitățile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar acestor operațiuni.
“Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, citat în comunicat.
Ungaria s-a oferit să ofere României un ajutor în gestionarea crizei sanitare, mai exact 50 de locuri pentru pacienți COVID în secțiile de Terapie Intensivă din cadrul a două spitale apropiate de graniță, în condițiile în care în țara noastră nu mai există niciun loc liber la ATI pentru pacienții cu coronavirus.
Citiți și Bilanţ coronavirus 14 octombrie 2021: o nouă zi cu peste 16.000 de cazuri noi şi peste 300 de morţi