O astfel de fluctuație puternică n-a mai fost întâlnită din 2009, când prețurile au trecut rapid de la o scădere de 19% (iulie 2009) la o creștere de 20% (martie 2010).
În septembrie 2021, România s-a aflat pe locul doi în UE la creșterea prețurilor la combustibili, înregistrând un avans de 29%. Pe locul 1 s-a aflat Luxembourg, cu o creștere de 31%.
Cele mai mici creșteri anuale de prețuri s-au înregistat în Italia, Finlanda și Grecia (18%), precum și în Irlanda (15%).
La începutul lunii octombrie, prețul benzinei a atins în România maximul ultimilor 7 ani, iar cel al motorinei maximul ultimilor 3 ani.
În ultimele 3 luni, preţul carburanţilor din benzinăriile din România a crescut într-un ritm accelerat. În medie, un litru de benzină sau de motorină a fost cu peste 20 de bani mai scump de la o lună la alta. Șoferii sunt revoltaţi de noile preţuri din benzinării.
În septembrie 2021, în rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată de variaţie medie anuală a preţurilor la carburanţi şi lubrifianţi pentru transportul personal s-a înregistrat în Luxemburg (31%), România (29%) şi Slovenia (29%), iar cele mai scăzute rate de variaţie medie anuală au fost în Irlanda (15%), Italia, Finlanda şi Grecia (toate cu 18%), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Analiştii economici avertizează că scumpirile carburanţilor vor continua şi vor fi resimţite în tot ceea ce cumpărăm.
„Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,7%, iar motorina s-a scumpit cu 3,8 la sută. Ceea ce înseamnă că un plin costă în acest moment cu 8, respectiv 11 lei, mai mult decât luna trecută. Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm și folosim în viața de zi cu zi”, Adrian Negrescu, analist economic, potrivit Digi24.
Şi în urmă cu un deceniu s-au înregistrat creşteri semnificative, ratele anuale urcând de la un nivel de minus 19% în iulie 2009 la plus 20% în martie 2020.