România a importat şi marţi electricitate. Patru centrale trebuie să reia producţia, întreruptă neplanificat în ultimele zile

România și-a reluat, pentru a patra zi în acest an și a doua zi consecutivă, importurile de energie electrică, după ce în cursul nopții, începând cu ora 21, a exportat curent către statele vecine. Situația, caracterizată de import în anumite intervale orare ale zilei și export pe timpul nopții, ar putea continua și în următoarele zile, în funcție și de starea vremii care influențează consumul, dar și de producția de energie eoliană, până la reintrarea în funcțiune a mai multor unități de producție care și-au întrerupt, planificat sau neplanificat, funcționarea.
Romania TV
14 feb. 2017, 12:00
România a importat şi marţi electricitate. Patru centrale trebuie să reia producţia, întreruptă neplanificat în ultimele zile

România și-a reluat exportul de curent, în principal ca urmare a condițiilor meteorologice, consumul scăzând lejer (cu 200 MW) în timp ce producția de energie eoliană s-a majorat la peste 1.300 de MW. Și asta în condițiile în care, pe piața pentru ziua următoare, prețul unui MWh din România era cotat la același nivel cu cel din Ungaria și Slovacia și cu 14 euro peste cel din Cehia, ceea ce arată că situația de luni nu a fost una determinată de preț.

România ar putea reveni rapid la o situație caracterizată de export permanent (care o caracterizează, atât timp cât capacitatea de producție este superioară nivelului maxim al consumului), în următoarele zile mai multe unități de producție nefuncționale urmând a fi activate. Astfel, pe 15 februarie, ar urma să reintre în funcțiune CET Craiova 2, cu o capacitate de 131 MW, pe 16 februarie Iernut 1, cu o capacitate de 94 MW, iar pe 18 februarie Unitatea 7 de la Turceni (317 MW) și hidrocentrala Lotru (170 MW)

Transelectrica susține punctul de vedere al autorităților (Ministerul Energiei), potrivit cărora importul din ziua de luni, când, “în anumite intervale soldul SEN a fost de import (negativ) este o rezultantă a prețurilor energiei electrice la nivel regional, pe piețele specifice (inclusiv piața cuplată de energie Cehia – Slovacia – Ungaria – România). Conform mecanismelor de piață, în intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mari decât cele din țările vecine are loc o creștere a fluxurilor comerciale de energie spre țara noastră, ceea ce conduce la o valoare rezultantă finală (soldul fizic) de import. În intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mici decât cele din țările vecine, procesul comercial are tendința inversă, adică de export”.

Numai că aceasta este doar o parte a explicației, și nu cea mai importantă. Prețul energiei electrice interne este rezultatul direct al raportului dintre ofertă și cerere. Iar oferta (producția de electricitate autohtonă) a fost, pe 13 februarie, inferioară cererii, dar și ofertei de vineri, 10 februarie, în timp ce cererea, pe media intervalelor orare, a avut o evoluție ascendentă. Era normal ca, în aceste condiții, prețul de pe piața internă să crească.

Iar motivul diminuării ofertei este dat de reducerea capacităților de producție interne cauzată, așa cum a dezvăluit Profit.ro, de întreruperea în perioada 11-13 februarie a funcționării a 5 centrale, cu o capacitate de 1.000 de MW (10% din producția maximă a unei zile obișnuite din ultimul timp).

Faptul că situația nu este atât una de preț, cât de nefuncționarea, planificată sau nu, a unor unități de producție și de nivelul producției de energie eoliană este demonstrat de situația înregistrată marți la ora 10, când producția se situa la nivelul consumului (aproximativ 9040 MW) (practic importul era 0), în pofida faptului că prețul pentru ziua următoare pe piața internă avea o evoluție similară celui de luni, comparativ cu prețul de piața externă: era identic cu cel din Ungaria și Slovacia, și cu 20 euro/MWh peste cel din Cehia.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin