România a început, sâmbătă, exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni. Informația a fost confirmată de reprezentanții Transgaz pentru Agerpres.
„Astăzi (sâmbătă – n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.
Ei au precizat că este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.
Oficialii de la Chișinău au anunțat, în data de 22 noiembrie, că Gazprom reduce din 1 decembrie livrările de gaze naturale către Republica Moldova cu 56,5%. Aceștia au acuzat că doar o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.
Anunțul referitor la diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova a fost făcut de Gazprom încă de la începutul lui octombrie. Conform Curții de Conturi din țara vecină, Republica Moldova a acumulat o datorie de 590,8 milioane de dolari către Gazprom.
Ulterior, Gazprom, care ameninţase că reduce tranzitul de gaze prin Ucraina, a anunţat că va menţine totuşi volumele pompate către Republica Moldova, după ce societatea de gaze Moldovagaz a normalizat plăţile pentru luna noiembrie. Gazprom a precizat, însă, că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care Chişinăul nu va efectua plăţile convenite.
Gazprom a acuzat Ucraina că înmagazinează anumite volume de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Potrivit furnizorului rus, volumul gazelor naturale care erau destinate Republicii Moldova şi care intrau în Ucraina era mult mai mare decât cel care era transmis într-un final consumatorilor moldoveni. „Clarificăm acum toate aceste aspecte. Nu înţelegem care este învinuirea faţă de operatorul de transport din Ucraina. Este un aspect legat de punctele de interconectare, prin care sunt transportate gazele naturale”, a reacţionat Constantin Borosan, secretar de stat moldovean din domeniul Energeticii.
Ucraina a negat acest lucru, în timp ce operatorii companiei Moldovagaz au precizat că au primit mereu volumele de gaze naturale indicate în documente.