România a investit 1 miliard euro pentru reactoarele 3 şi 4 care poate deveni pierdere dacă nu e pus în practică

România a investit deja peste 1 miliard de euro în infrastructura și necesarul tehnologic dedicat Reactoarelor 3 și 4 de la CNE Cernavodă și fără ca acest proiect să fie pus în practică cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei, remis, vineri, AGERPRES, în replică la un comunicat al Fondului Proprietatea pe acest subiect.
Filip Stan
04 nov. 2016, 14:49
România a investit 1 miliard euro pentru reactoarele 3 şi 4 care poate deveni pierdere dacă nu e pus în practică

„Având în vedere apariția în spațiul public a unor speculații legate de proiectul construirii a două noi reactoare la CNE Cernavodă, Ministerul Energiei dorește să facă unele precizări legate de necesitatea înnoirii parcului de producere a energiei electrice și termice a sectorului energetic din România, în vederea îndeplinirii obiectivelor de securitate energetică și protecție a mediului, în linie cu angajamentele stabilite la nivel global în domeniul schimbărilor climatice. Considerăm că înlocuirea capacităților de producere a energiei învechite și care ies din uz în jurul anului 2025 trebuie să reprezinte o prioritate absolută pentru strategia de securitate energetică a României, iar discuțiile de nivel tabloidal care se pot isca în jurul acestui subiect nu ajută cu nimic la informarea corectă și profesionistă a publicului, ci doar afectează un proiect strategic național”, se arată în document.

Potrivit Ministerului Energiei, proiectul unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă răspunde cerințelor sistemului electroenergetic național în tranziția României către o economie fără emisii de carbon și contribuie decisiv la securitatea energetică a României și la menținerea stabilității prețului electricității la un nivel suportabil pentru consumatori.

„România a exploatat în condiții de maximă siguranță și de eficiență tehnologică reactoarele nucleare existente, aspect confirmat de evaluările internaționale de specialitate. România are încă, în acest moment, o bază tehnologică și un capital uman pregătit la cele mai înalte standarde în domeniul nuclear, ceea ce ne conferă un avantaj competitiv cert. Tehnologia nucleară reprezintă o opțiune viabilă și certă pentru a produce și în viitorul apropiat energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră, ceea ce va duce la protecția mai eficientă a mediului înconjurător și la reducerea pe termen lung a efectelor încălzirii globale. România a investit deja peste 1 miliard de euro în infrastructura și necesarul tehnologic dedicat reactoarele 3 și 4 de la CNE Cernavodă și fără ca acest proiect să fie pus în practică, cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat’, se arată în document.

Acesta precizează că proiectul nuclear are o contribuție directă la asigurarea securității, dar și a independenței energetice a României, fapt recunoscut și prin deciziile forurilor abilitate la nivel național.

„Ministerul Energiei sprijină Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN) pentru ca aceasta să finalizeze acest proiect în condiții optime de eficiență economică și să negocieze cele mai avantajoase condiții comerciale cu partenerii săi implicați în acest proiect. Nivelul prețului la care energia electrică produsă de reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă va intra în Sistemul Energetic Național la nivelul anilor 2025 — 2030 va fi stabilit în urma unor studii de specialitate, dezbătute public și aprobate de autoritățile naționale și europene competente, ca parte a procesului de autorizare a proiectului în sine. În calitate de reprezentant al statului român în cadrul SNN, Ministerul Energiei urmărește creșterea valorii activului net al companiei, menținerea disponibilității tehnice a grupurilor energetice pentru a asigura securitatea energetică a României. Nu urmărim și nu vom urmări promovarea unor interese speculative fie pe piața de capital, fie în orice alt context”, mai arată instituția.

Potrivit Agerpres, Ministerul Energiei îți exprimă încrederea că SNN are capacitatea de a-i convinge pe toți acționarii săi, în forurile de decizie statutare, asupra viabilității financiare a proiectelor de dezvoltare pe care le propune, în momentul când acționarii vor fi chemați să decidă asupra acestora, în conformitate cu prevederile actelor constitutive ale societății.

„Securitatea energetică a României continuă să reprezinte obiectivul primordial al Ministerului Energiei. Respingem cu hotărâre orice încercare de influențare neprincipială a procesului actual de negociere prin intermediul unor speculații nefondate și care nu au legătură cu realitatea. Considerăm că importanța acestui proiect pentru securitatea energetică națională este majoră și lansăm un apel la echilibru și rugăm toate părțile interesate să manifeste prudență în tratarea unor informații neverificate pentru a nu influența negativ procesul în curs”, informează sursa citată.

Un comunicat al Fondului Proprietatea de joi spune că proiectul privind construcția Reactoarelor 3 și 4 este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat, având în vedere situația actuală a pieței energiei electrice, precum și prognozele pe termen lung.

„Având în vedere situația actuală a pieței energiei electrice, precum și prognozele pe termen lung, Fondul Proprietatea consideră că proiectul privind construcția Reactoarelor 3 și 4 este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat. Potrivit ultimelor declarații publice ale reprezentanților Ministerului Energiei, acest proiect va recupera valoarea investiției doar la un preț al energiei electrice de 82 de euro/MWh, în timp ce prețul actual pe piața OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh. Această diferență de preț arată clar că proiectul este nefezabil”, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, reprezentanții Fondului Proprietatea arată că se creează un precedent periculos prin decizia din 17 octombrie a Ministerul Energiei de a vota împotriva propunerii FP cu privire la întocmirea unui raport privind sumele cheltuite până în acest moment de companie cu proiectul privind construcția celor două reactoare.

„Suntem foarte surprinși și dezamăgiți de votul Ministerului Energiei, având în vedere că acesta creează un precedent periculos și desconsideră în totalitate principiul transparenței în companiile de stat, care este pe de altă parte promovat și susținut atât de Guvern, cât și de Ministerul Energiei în baza legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Proiectul reactoarelor 3 și 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar acționarii companiei au dreptul să cunoască detalii privind cheltuielile generate de proiect până în acest moment”, afirmă Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Acesta a amintit că Nuclearelectrica este o companie listată pe bursa de valori iar Ministerul Energiei ar trebui cu atât mai mult să respecte cerințele de transparență și raportare aplicabile companiilor listate.

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
Capital.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba. Adevărul ascuns despre Călin Georgescu: Vă arăt mesajele
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Călin Georgescu provoacă scandal mondial. Decizie fără precedent
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
El este Adelin, băiatul de 14 ani care a murit într-un accident teribil în Dolj. Maşina în care se afla s-a răsturnat într-un șanț de colectare a apelor pluviale
Cancan.ro
Ce vrea să desființeze Călin Georgescu, dacă ajunge președintele României: „Este umilitor pentru naţiunea română!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Radu Banciu a explodat: Un legionar putinist
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
AUR își schimbă poziția: susține pe Călin Georgescu în turul doi al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
SE DEZICE de GEORGESCU! SURPRIZĂ MAJORĂ după VOT: NU AM ȘTIUT!
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului