După ce au trecut de emoţiile etapei de calificare, tinerii au realizat un pod din spaghete, penne şi adeziv capabil să susţină 436,4 kg kilograme, rezultat ce le-a asigurat cea mai înaltă distincţie a concursului din Ungaria, scrie monitorulsv.ro.
Alexandru şi Ana Maria sunt studenţi ai Facultăţii de Construcţii (anul III), specializarea Inginerie Civilă, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
Citeşte şi Mănânci paste? Iată ce poţi să păţeşti
Podul câştigător a fost realizat din cele mai bune paste, atent selecţionate şi supuse la diverse teste de rezistenţă. Doar acele spaghete şi penne care au trecut cu brio testele inginereşti au fost folosite ca materie primă pentru inedita construcţie.
Pentru campionatul din Budapesta, obiectivul echipei sucevenilor era să ocupe o poziţie pe podium, însă răsplata muncii lor, a preciziei şi răbdării lor de fier, a fost cu mult peste aşteptările acestora.
Potrivit lui Alexandru, „podul pe care l-am realizat a fost similar celui care l-am făcut în faza de calificare. Totuşi, de data aceasta, ne-am concentrat pe fiecare aspect, am fost foarte atenţi la detalii şi nu am lăsat nimic la voia întâmplării”.
Citeşte şi Trucuri ca să-ţi învingi pofta de pâine, paste şi pizza
La rândul său, Ana Maria a mărturisit că, „de data aceasta nu am făcut nici un compromis. Am vrut ca totul să iasă perfect, îmbinări, simetrii. Am analizat la lampă fiecare pastă pentru a depista defectele pe care le poate avea în exterior sau interior. Orice imperfecţiune a acestora poate avea un efect devastator”.
Totodată, potrivit acesteia, din ecuaţia reuşitei lor nu au lipsit ambiţia şi meticulozitatea, dar şi ore întregi de muncă, în cele patru zile dinaintea competiţiei competitorii „furând” doar câteva ore de somn.
„Lucrând zi de zi unii cu alţii, desigur că au apărut şi mici certuri şi discuţii în contradictoriu, asta din cauza faptului că ne doream ca totul să iasă foarte bine. Nu am fi admis să ne prezentăm acolo cu un pod de care să nu fim pe deplin mulţumiţi”, a arătat Ana Maria. Din echipa celor doi suceveni au mai făcut parte Dana Maria Cheţan şi Paul Musta.
Pentru realizarea ineditei structuri, cunoştinţele inginereşti sunt esenţiale, pastele trebuind îmbinate perfect, lipite şi plasate cu grijă. Mai mult de atât, podul trebuia să respecte câteva dimensiuni impuse de organizatorii competiţiei, astfel încât acesta nu trebuie să depăşească greutatea de un kilogram, lungimea de un metru, lăţimea de 13 centimetri şi înălţimea de 60 de centimetri.