La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a semnat un contract de achiziție a dozelor de Remdesivir necesare tratării a aproximativ 30.000 de cetățeni UE infectați cu coronavirus. România a primit a doua cea mai mare cantitate, după Spania, mai exact necesarul pentru a trata 5.000 de pacienți.
Medicul Adrian Marinescu, de la Spitalul Matei Balș, a declarat la România TV că au Remdesivir în unitatea spitalicească, dar că, din păcate, nu cantitatea necesară. „Nimeni în România şi în Europa nu are cât ar vrea. Asta pentru că totul e restricţionat încă de la început. Se foloseşte pentru piaţa americană şi ce rămâne ajunge şi în Europa”.
„Se întâmplă exact ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. Capacitatea maximă este cam în orice moment. Când se eliberează un loc el se ocupă imediat şi asta pentru că sunt cereri din ţară. Pacienţii care sunt internaţi în institut au forme severe. Dintre ei se selectează şi cei care se degradează şi avem nevoie de loc la Terapie Intensivă. Situaţia e complicată. Avem şi tineri la ATI, din fericire mai puţini. Atenţie, şi cei tineri sau de vârstă medie pot avea afecţiuni despre care ştiu sau nu”, a declarat Adrian Marinescu.
Medicul a explicat cum crede că va evolua situaţia generată de COVID în ţara noastră şi cum putem ajunge la un echilibru.
„Această convieţuire e clar că e neprietenoasă. Nu vorbim despre schimbări importante în bine în viitorul apropiat, dar nici nu mă aştept la un capăt de ţară. E important ce avem de făcut în mod constructiv noi toţi. Nu mă refer numai la populaţie, mă refer şi la testare, care trebuie să fie extinsă, la izolarea celor pozitivi, sistemul medical să se întărească şi atunci, probabil, vom găsi acel echilibru”, a mai spus medicul la România TV.