România a redus cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră, în ultimii 20 de ani

România şi-a redus, în ultimii 20 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% pe cap de locuitor, iar până în anul 2030 în economia naţională ar urma să intre 4,5 miliarde de euro prin intermediul sectorului energiei eoliene, a declarat ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, la reuniunea la nivel înalt a celei de-a XX-a Conferinţe a Părţilor (COP20) a Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) de la Lima.
Filip Stan
12 dec. 2014, 10:55
România a redus cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră, în ultimii 20 de ani

„În ceea ce priveşte energia regenerabilă, la nivelul anului 2013, contribuţia energiei din surse regenerabile în coşul total de consum al României a atins un procent de 40%. Acest succes s-a putut atinge cu eforturi importante şi costuri semnificative pentru populaţie, însă s-a tradus şi prin crearea de locuri de muncă şi introducerea de noi tehnologii în economie. Spre exemplu, cifrele vorbesc despre crearea a aproximativ 10.000 de locuri de muncă şi injectarea a circa 4,5 miliarde de euro în economia României până în 2030, numai în ceea ce priveşte sectorul energiei eoliene. România, în ultimii 20 de ani, a reuşit performanţa de a-şi reduce emisiile pe cap de locuitor cu 55%”, a explicat Korodi.

Potrivit ministrului, angajamentele ţărilor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 faţă de nivelul din 1990 sunt semnificative, dar insuficient.

„După cum ştiţi, statele membre ale Uniunii Europene au decis deja să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, faţă de nivelul anului 1990. Este un efort semnificativ, însă insuficient la nivel global, câtă vreme ponderea emisiilor UE este de doar 8% din totalul emisiilor globale. Avem nevoie ca şi alţii să urmeze acest exemplu, în contextul reuniunii de anul viitor, de la Paris”, a spus oficialul român, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, Attila Korodi, participă, în perioada 9-12 decembrie 2014, la reuniunea la nivel înalt a celei de-a XX-a Conferinţe a Părţilor (COP20), a Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), eveniment ce se desfăşoară la Lima, în Peru.

Eforturile celor peste 10.000 de delegaţi prezenţi la COP20 au ca obiectiv consolidarea bazelor pentru încheierea noului Acord Global în domeniul schimbărilor climatice. Acest acord cadru este aşteptat să fie semnat în decembrie 2015, la Paris, şi va intra în vigoare din 2020.

Acordul trebuie să includă toate cele peste 190 de State Părţi ale UNFCCC. Acestea trebuie să prezinte contribuţii naţionale obligatorii, menite să anihileze riscul major de creştere a temperaturii globale cu peste două grade Celsius, faţă de perioada preindustrială.

Conform comunicatului MMSC, chiar dacă se negociază intens de mai bine de 10 zile, negociatorii nu au reuşit să ajungă la un consens, nici asupra textului propunerii de decizie negociat sub Platforma Durban (ADP), nici asupra elementelor draftului de acord pentru 2015. În mod contrar, textele au crescut în mărime şi complexitate. Din punctul de vedere al Uniunii Europene, acest lucru se întâmplă deoarece unele state preferă să îşi menţină poziţiile, în loc să iasă din zona proprie de confort şi să conlucreze.

În marja reuniuni din Peru a fost organizată şi întâlnirea membrilor Biroului permanent al Adunării Generale a ONU de Mediu (UNEA). Discuţiile s-au axat pe tematica COP20 privind schimbările climatice, precum şi asupra organizării celei de-a doua Reuniuni a UNEA, care va avea loc în 2016.

În calitatea sa de vicepreşedinte al UNEA, ministrul Attila Korodi a asigurat membrii Biroului de sprijinul României în ceea ce priveşte implementarea rezoluţiilor primei reuniuni a UNEA, care a avut loc în luna iunie, la Nairobi, în Kenya.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație