România a trecut la ora de iarnă 2019. Cum treci mai uşor peste schimbarea orei

Trecerea la ora de iarnă nu aduce chiar beneficii corpului. Acesta trece printr-o schimbare destul de mare, motiv pentru care oamenii au senzația de oboseală mai mult decât niciodată. Iată o metodă prin care poți combate starea de oboseală cronică din cauza orei sezonului rece!    
Filip Stan
27 oct. 2019, 05:51
România a trecut la ora de iarnă 2019. Cum treci mai uşor peste schimbarea orei

Medicii spun că schimbarea orei poate deranja serios organismul, mai ales în cazul celor aflați la extreme: copiii şi vârstnicii. Nu este exclus să apară și insomnii, oboseală, anxietate sau dureri de cap.

„Constatăm în fiecare an că trecem prin astfel de schimbări și ne referim întotdeauna la ora de iarnă. Dar ar trebui să nu scăpăm din vedere faptul că trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece și că de fapt acesta provoacă schimbări. Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune Lorena Diaconescu, psiholog, la Digi 24.

Pe de altă parte, spune psihologul, trecerea la ora de iarnă aduce schimbări în viața de zi cu zi.

„E o iluzie că dormim mai mult, asta se întâmplă într-o singură noapte. Cred că ar trebui să acordăm mai multă atenție calității somnului și să încercăm să cuprindem acele ore în care într-adevăr se refac circuitele nervoase – intervalul între 10 seara și 3 dimineața. Tot ce se întâmplă după 3 dimineața este somnul de frumusețe. Și acela este important, evident, dar ar trebui totuși să folosim timpul în care să ne odihnim”, spune ea.

„Eu i-aș sfătui pe părinții de copii și de adolescenți să profite de acest moment pentru reglarea orei în care se desfășoară somnul copiilor. Știm, ei vor să stea mai mult. Ceea ce putem să facem acum este să le spunem: te vei culca în același timp ca și aseară, dar nu va fi ora 11, va fi ora 10”, mai spune Lorena Diaconescu.

Trecerea la ora de iarnă aduce o oboseală extrem de accentuată. Corpul trece prin faze care îl dau peste cap și care îl obligă să reacționeze dubios. Cele mai frecvente reacții sunt; irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap şi chiar dereglări hormonale.

Schimbarea orei poate să intensifice și problemele celor care suferă de drepresie sau voli cardiace. Toate modificările acestea aduc în cele din urmă ritmul biologic la un impas. Pentru a le depăși, nutriționiștii indică în primul rând să avem o alimentație bogată în fructe și legume care au un aport ridicat de elemente nutritive.

Care este sfatul specialiștilor?

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“
 Corina Zugravu, doctor

”Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”
Mihaela Săhlean, psiholog 

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Lucrările pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse încep pe 10 iulie 2024
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!