România ia măsuri de austeritate, deşi economia duduie ca pe vremea lui Cîţu. Pe date ajustate sezonier, PIB-ul României a crescut în termeni reali cu 2,8% în T1/2023, mult peste media europeană de 2%, scrie Ziarul Financiar.
De asemenea, economia din România a avansat cel mai bine dintre toate economiile din regiune. Spre comparaţie, în perioada amintită, PIB-ul Ungariei a scăzut cu 1,1%, iar al Cehiei cu 0,2%. În aceeaşi vreme, Polonia a stagnat. Doar creşterea economică din Bulgaria s-a apropiat, cu un avans economic de 2%.
Economia Germaniei, cea mai importantă pentru mersul economiei româneşti, fiind cel mai mare partener comercial, a scăzut cu 0,2%. Este însă important de precizat că toate datele citate sunt prin comparaţie cu T1/2022, care a fost un trimestru foarte bun din punctul de vedere al avansului PIB, pentru toată Europa. De exemplu, economia Germaniei, care a crescut cu 1,8% în tot anul, a crescut în T1/2022 cu 3,8%.
Datele Eurostat sunt ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare. Pe serie brută, economia României a crescut în T1, an/an, cu 2,3%, după o creştere de 6,2% în T1/2022.
Nicolae Ciucă: În ultimul raport INS, inflaţia a scăzut în primul trimestru la 11,2%. Vom continua să luăm măsuri şi să facem în aşa fel să ne încadrăm cu inflaţia poate mai devreme de sfârşitul anului, să fie de 10%
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în şedinţa Executivului, că în ultimul raport INS, inflaţia din România a scăzut în primul trimestru la 11,2% astfel că Guvernul va continua să ia măsuri şi să facă în aşa fel încât să ne încadrăm cu inflaţia poate mai devreme de sfârşitul anului la 10%.
”În ultimul raport prezentat de Institutul Naţional de Statistică, o cifră este foarte importantă şi anume faptul că inflaţia a scăzut în primul trimestru la 11,2, ca atare vom continua să luăm măsuri şi să facem în aşa fel să ne încadrăm cu inflaţia poate mai devreme de sfârşitul anului, să fie de 10%.
Premierul a mai spus: ”În conformitate cu datele INS, perspectiva în baza rezultatelor obţinute în primul trimestru ne obligă să luăm în continuare decizii şi să avem o abordare coerentă şi corelată atât cu mediul de afaceri cât şi cu partenerii noştri strategici, astfel încât să continuăm să menţinem acest trend al creşterii economice şi să realizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus”.