Un avion tip cargo al MApN a dus ajutoare umanitare în Siria cu puţin timp înainte ca Omar Hayssam, condamnat pentru contribuţie la răpirea a trei jurnalişti români în Irak, în 2005, să fie predat autorităţilor române.
Avionul care a dus ajutoare în Siria a fost filmat de postul de televiziune sirian Sama TV, imaginile fiind difuzate în jurnalul de vineri, ziua în care în România a apărut ştirea că Omar Hayssam se află în custodia autorităţilor române.
Misiunea umanitară din Siria a fost una învăluită de mister, ministrul Apărării, Mircea Duşa, confirmând, însă, sâmbătă, existenţa acesteia şi explicând că totul s-a desfăşurat în secret deoarece Siria este o zonă de conflict.
În imaginile în care apare avionul militar cu numărul 2702 apare şi ambasadorul României la Damasc, Dănuţ Florin Sandovici, care declară presei că România a decis să trimită ajutoare guvernului Sirian.
Imaginile cu avionul militar care a zburat de la Bucureşti la Damasc apar la minutul 11.00 din clipul de mai jos şi sunt filmate pe timp de noapte, putându-se specula că aparatul de zbor a aterizat în capitala Siriei cu doar câteva ore înainte ca Omar Hayssam să fi fost predat autorităţilor române.
„Armata României execută misiuni legale. În această săptămână s-a executat un zbor spre Siria cu ajutoare umanitare care au fost predate Semilunei roşii. Fiind într-o zonă de conflict are un caracter confidenţial zborul. A fost vorba de pături, medicamente, alimente, ulei, apă minerală”, a precizat Mircea Duşa.
Operaţiunea în urma căreia Omar Hayssam a fost readus în România, după fuga din 2008, a născut o serie de controverse. În timp ce preşedintele Traian Băsescu a afirmat că operaţiunea a fost una „neautorizată pe teritoriul altui stat”, premierul Victor Ponta a replicat că acţiunea a fost autorizată şi că Omar Hayssam nu a venit „din Lună cu un cal înaripat”, ci în urma unei operaţiuni „confidenţiale”.
Arestarea lui Omar Hayssam a fost anunţată vineri dimineaţă chiar de Preşedinţie, printr-un comunicat. Sirianul, condamnat pentru acte de terorism, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în România pentru acte de terorism, după ce a fost implicat, în 2005, în răpirea jurnaliştilor Marie Jeane Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian în Irak.