Ambasadorul României a fost propus pentru aceasta funcţie de către reprezentanţii Liberiei şi Panama, fiind votat în unanimitate de către membrii Comitetului, informează Misiunea Permanentă a României la ONU într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Premiul ONU pentru Populaţie a fost înfiinţat prin rezoluţia Adunării Generale a ONU nr. 36/201 din 17 decembrie 1981, fiind acordat anual începând cu 1983, pentru două categorii de recipienţi: persoane şi organizaţii. Laureaţii acestui premiu sunt personalităţi, organizaţii şi instituţii cu contribuţii excepţionale la soluţionarea problemelor din domeniul populaţiei. Printre aceştia, Indira Ghandi, fost prim-ministru al Indiei, Bill şi Melinda Gates, Sir Prince Ramsey (medic din Antigua şi Barbuda care a jucat un rol esenţial în combaterea HIV), preşedinţi din Indonezia, Bangladesh şi Egipt, Institutul Guttmacher din SUA, organizaţia Save a Child’s Heart din Israel, organizaţia Family Care International din SUA, Centrul pentru studii de Populaţie din Ecuador, potrivit Agerpres.
Anul acesta, acordarea Premiului ONU pentru Populaţie are o semnificaţie aparte, deoarece în 2019 se aniversează 25 de ani de la Conferinţa Internaţională pentru Populaţie şi Dezvoltare (Cairo, 1994) şi 50 de ani de la crearea Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie. După selectarea câştigătorilor de către comitetul condus de ambasadorul Ion Jinga, premiul va fi înmânat de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la 20 iunie 2019.