România, dispusă să primească migranţi de pe navele unor ONG-uri aflate în Mediterana

Contacte diplomatice ''intense'' se desfăşoară în cadrul Uniunii Europene pentru preluarea migranţilor aflaţi pe două nave ale unor ONG-uri germane în Mediterana, conform unei surse diplomatice europene citate marţi de AFP mai multe state ale UE, printre care şi România, declarându-se dispuse să primească o parte din migranţi.
Alina Costache
08 ian. 2019, 13:51
România, dispusă să primească migranţi de pe navele unor ONG-uri aflate în Mediterana

UPDATE Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind situația de criză generată de migranții ajunși în ultimele zile în Malta, facem următoarele precizări:

În ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.

România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a 5 migranti. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar.

Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranti.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituțiile europene cu atribuții în domeniu și cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene.

De altfel, în contextul discuţiilor de la nivel UE privind migratia, Romania a susţinut constant importanţa acţiunii comune în baza principiilor solidarităţii şi responsabilităţii şi asigurarea unui echillibru corect între acestea. România continuă să susţină această abordare şi din perspectiva de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE.

În acelaşi timp, situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează. Din această perspectivă, Preşedinţia României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migraţiei ilegale şi de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în faţa acestui fenomen.

O navă a ONG-ului Sea-Watch are la bord 32 de migranţi, alţi 17 fiind pe o altă navă care aparţine ONG-ului Sea-Eye, ambele ambarcaţiuni fiind în prezent în apele teritoriale malteze.

”Statele membre trebuie să dea dovadă de solidaritate concretă. Persoanele aflate la bord au nevoie să fie debarcate în siguranţă şi neîntârziat”, a insistat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Conform unei surse diplomatice europene, Germania, Franţa, Olanda, Luxemburg, Irlanda, România, Malta, Portugalia şi Italia s-au declarat dispuse să primească o parte din migranţi, scrie AFP, fără să menţioneze identitatea acestei surse.

Însă Malta cere ca într-un acord pentru repartizarea migranţilor de pe respectivele două nave să fie incluşi şi alţi 249 de migranţi debarcaţi în această ţară cu circa zece zile în urmă. Însă conform aceleiaşi surse diplomatice, totalul locurilor propuse de ţările menţionate este mai mare de 49, dar nu atinge cifra de 300.

Şi Spania s-a declarat favorabilă primirii unor migranţi, amintind însă că a mai preluat recent un grup de peste 300 de migranţi recuperaţi pe Mediterana de nava unui ONG spaniol.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Proiectul riscant pus la cale de Ungaria la nici 10 kilometri de granița cu România. ”Este inacceptabil în 2025”
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. Va fi înlocuit. I se pregătește lovitură de grație
Playtech.ro
Documentul pe care administratorul de bloc nu are voie să îl ceară proprietarilor. Este un abuz...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Un antrenor abuzator se iubește în taină cu o campioană din tenis: fără mine, culegeai cartofi în Rusia
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Asta mai lipsea! Ger și ploi, o combinație periculoasă. COD GALBEN
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Dan Diaconescu, prima reacție după ce ar fi fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de închisoare cu executare: ''Văd acum că gluma se îngroașă.''
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, reacție bizară după ce a fost înșelată de Felix: ”În universul nostru…”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu! Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv. Legături cu temutul GRU
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Cod galben de precipitații mixte și polei în cinci județe din vestul României
MediaFlux
LOVITURĂ pentru românii care merg la MEDICUL DE FAMILIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?