„Frumuseţea naturală a României şi diversitatea culturală vă va surprinde”, scrie autoarea. „Mărginită de Marea Neagră în sud-estul Europei, atracţiile ţării includ fluviul Dunărea şi Munţii Carpaţi”, adaugă ea.
Oraşe, cetăţi şi sate
Autoarea articolului mai spune că „Romania, în special Transilvania, este ţara cu unele dintre cele mai bine conservate oraşe medievale”.
Bucureşti
Supranumit „Micul Paris”, Bucureşti este cel mai mare oraş şi capitala, locul unde este palatul lui Ceauşescu şi cea mai mare clădire de parlament din lume. Dar este şi un labirint de străzi pavate cu piatră cubică şi arhitectură specifică pentru centrul vechi, care atrage vizitatorii în magazine de antichităţi, cafenele şi galerii de artă.
Sibiu
Despre Sibiu, Patti Morrow scrie că a fost construit în secolul al 12-lea de saşii germani şi subliniază că partea veche a oraşului a fost restaurată fiind nu doar unul dintre cele mai frumoase oraşe ale României, poate chiar din toată Europa. În articol, autoarea aminteşte de stăzi, de Podl Mincinoşilor, de cele două pieţe cu biserici – Piaţa Mare şi Piaţa Mică, de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care completează oraşul cu parade, muzică şi reprezentaţii, care este găzduit la Sibiu în luna iunie.
Satele din zona rurală a României sunt un alt capitol pe care scriitoarea nu l-a trecut cu vederea. Saschiz este mic, dar spectaculos. Are o biserică de secol XV care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Sighişoara a comparat-o cu Praga sau Viena. Amestecul de străzi în pantă, turnuri, case ale vechii burghezii, biserici, toate formează „unul dintre cel mai bine păstrat oraş medieval” din lume, Sighişoara fiind şi locul unde s-a născut Vlad Dracul.
La Sibiel, autoarea a vizitat o familie, la bunica Eugenia, unde a învăţat cum se face brânza şi mămăliga, unde a gustat afinata şi plăcintă cu mere. O experinţă care nu trebuie ratată, spune ea.
Braşovul este descris de Patti Morrow înconjurat de munţii Carpaţi, declarându-l „unul dintre cele mai vizitate oraşe din România”. Fondat de cavalerii Teutoni în 1211, este „un mix gotic, baroc şi arhitectură renascentistă”.
Biertan este menţionat cu biserica fortificată de secol XV, inclusă de asemenea în patrimoniul mondial UNESCO.
Castele, fortăreţe şi biserici fortificate
„Cel mai cunoscut bastion al României” este Castelul Bran, potrivit jurnalistei americane. Datând de la 1212, castelul este înconjurat de mituri şi mister, de intrigi – unele adevărate, altele false. Şi este asociat cu Vlad Ţepeş, cunoscut şi ca Vlad Dracul, adesea fiind confundat cu personajul fictiv al lui Bram Stocker, contele Dracula.
Jurnalista a vizitat şi Cetatea Rupea – „unul dintre cele mai vechi situri arhitecturale, care datează din Paleolitic, din anul 5.500 î.e.n. Panorama este „uimitoare”, spune Morrow. Ea a mers şi în localitatea Cristian, construită în 1495, aici cele mai mari atracţii sunt turnurile fortificate, dar şi la Râşnov, care este aşezat la poalele Carpaţilor.
Castelul Peleş a fost următoarea oprire a jurnalistei, care a remarcat cele 160 de camere, arhitectura neo-renascentistă, care a servit drept reşedintă de vară pentru familia regală a României până în 1947. A fost castel european care a beneficiat de electricitate şi a găzduit prima proiecţie din România a unui film, în 1906, în camera de teatru.
Alte atracţii
Patti Morrow a fost impresionată şi de Transfăgărăşan, numit de realizatorii emisiunii Top Gear „cel mai bun drum din lume”, dar şi de priveliştile lacurilor Vidraru şi Bâlea.
Munţii Carpaţi au o lungime de aproape 1.600 de kilometri, scrie jurnalista în The Huffington Post, şi spune că pădurile atrag mulţi biciclişti, dar sunt şi casă pentru urşi, lupi şi râşi.
România se clasează pe locul 10 în topul producătorilor de vin, aminteşte autoarea articolului.
Patti Morrow a vizitat România prin intermediul JayWayTravel, care organizează tururi prin Europa personalizate.