„Nu mai vrem să ne confruntăm cu situaţii de infringement atunci când anumite state membre recurg la metode protecționiste de implementare a normelor care se aplică șoferilor sau transportatorilor rutieri în general, aşa cum a fost anul acesta cazul Germaniei. În consecinţă, pentru o legislaţie echitabilă pentru toate statele, cred că o agenţie singulară la nivel european, în care să fie reprezentată şi România, poate crea un sistem de transport mai echitabil şi mai sigur în toată Europa”, se arată în comunicatul emis de deputata PSD, membră în Comisia de Transport şi Turism a Parlamentului European.
Cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este pe locul 2 în rândul statelor membre UE în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere în 2014, informează un document publicat în această primăvară de Comisia Europeană.
În viziunea eurodeputatei PSD, Claudia Ţapardel, România, fiind a 7-a ţară ca mărime din UE merită să fie reprezentată la nivelul acestei Agenţii Europene pentru Transportul Rutier.
„De ce este important să avem o Agenţie Europeană pentru Transportul Rutier? În primul rând pentru că unitatea în reglementare poate duce la scăderea numărului accidentelor în întreaga Europă, în al doilea rând pentru că avem nevoie de o legislaţie echilibrată în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile din Europa şi, nu în ultimul rând, pentru că niciodată transporturile în Europa nu au fost tratate unitar, astfel încât să privim strategic dezvoltarea fără discrepanțe a infrastructurii în toată Europa”, arată Claudia Ţapardel.
Propunerea Claudiei Ţapardel trebuie să treacă inclusiv de plenul Parlamentului European pentru a intra în dimensiunea concretului. Dacă este aprobată, Agenţia ar putea să ajute la reducerea numărului accidentelor rutiere din întreaga Europă, ar putea dezvolta şi monitoriza dimensiunea socială în transporturile rutiere şi ar putea crea o legislaţie mai echitabilă în întreg sectorul de transporturi.