România ar trebui să rămână cu doar patru mari institute de cercetare agricolă

România ar trebui să rămână cu doar patru mari institute de cercetare agricolă, respectiv pe producție vegetală, horticultură-legumicultură, zootehnie și îmbunătățiri funciare, dar discuțiile nu sunt încă finalizate deoarece se mai lucrează la o inventariere cât mai clară a sectorului, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Filip Stan
22 feb. 2015, 09:45
România ar trebui să rămână cu doar patru mari institute de cercetare agricolă

„Cu institutele de cercetare cred că am ajuns la o soluție comună. În aceste zile, Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) lucrează cu Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și, în egală măsură, cu Agenția Domeniilor Statului (ADS) și sper să putem face o inventariere cât mai clară în perioada următoare, astfel încât să introducem acea ordonanță prin care să restructurăm tot sectorul de cercetare agricolă. Vom oferi detalii pe parcurs, pe măsura ce avansăm”, a precizat Daniel Constantin.

În opinia șefului MADR, proiectul de ordonanță privind restructurarea sectorului de cercetare agricolă va ajunge pe masa Guvernului, cel mai probabil, în luna aprilie, iar viziunea de moment este ca România să dețină patru mari institute de cercetare.

„Astăzi, după o perioadă destul de lungă am ajuns la o soluție de compromis, nu doar să salvăm cercetarea ci și să o punem pe culoarul dezvoltării, al performanței.

Dacă ar fi după mine ar trebui să avem patru mari institute de cercetare, unul pe producție vegetală, unul pe horticultură-legumicultură, altul pe zootehnie și unul, eventual, pe îmbunătățiri funciare. Aceasta este viziunea de moment, dar încă nu avem discuțiile încheiate.

Citeşte şi: Ministerul Agriculturii se implică în promovarea produselor tradiţionale

Eu sper ca până în luna aprilie să avem ordonanța pregătită și să mergem cu ea pe masa Guvernului”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Federația sindicală din domeniul agricol — Agrostar a cerut recent scoaterea stațiunilor de cercetare agricolă de sub tutela Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), restructurarea acestora și autofinanțarea pe baza proiectelor.

„Solicităm ca ASAS să rămână un for științific, fără să aibă legatură cu finanțarea stațiunilor de cercetare, întrucât a demonstrat că nu are capacitatea de a reorganiza aceste unități.

Amintim faptul că la un moment dat stațiunile de cercetare agricolă au beneficiat de o ștergere a datoriilor, pentru a se putea redresa, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Actuala formă de organizare a dus la un dezastru, la un jaf sistematic asupra unităților de cercetare care au pierdut suprafețe importante de teren și au încheiat contracte dezavantajoase.

Singura politică de până acum a fost cea a intereselor. Cerem ca această situație să înceteze. S-a ajuns la situația aberantă ca tractoristul de la stațiunea de cercetare să fie asimilat funcționarului public”, a afirmat săptămâna trecută secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Federația Agrostar propune o inventariere a terenurilor pe care le mai dețin stațiunile de cercetare și organizarea acestora pe trei zone de cercetare: vegetal, zootehnie și horticultură. De asemenea, se impune o refacere a managementului și întocmirea unor strategii pe domenii, împreună cu Ministerul Agriculturii.

„Printre propunerile noastre se regăsesc și cele legate de readucerea soiurile românești de semințe, adaptarea soiurilor de cereale, în funcție de schimbările climatice, refacerea patrimoniului genetic în zootehnie și accesarea, împreună cu agricultorii, de fonduri europene. Încheierea unor parteneriate cu agricultorii și accesarea de fonduri europene ar putea asigura și salarii mai mari pentru angajați.

În prezent, se știe că salariile angajaților din cercetare sunt indecent de mici și, deși există stațiuni care au venituri considerabile și ar putea majora salariile, actuala forma de organizare nu permite acest lucru”, a subliniat Horațiu Raicu.

Sectorul de cercetare agricolă a suferit în ultimii 25 de ani o presiune fantastică asupra fondului funciar și o presiune de destabilizare, în condițiile în care suprafețele de teren dedicate cercetării s-au redus de la 156.000 de hectare la numai 28.000 de hectare, iar de la 121 de unități de cercetare s-a ajuns la doar 57. De asemenea, numărul de cercetători a scăzut de la 3.050 în anii ’90, la circa 600 în prezent.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Studiu: Infecția cu SARS-CoV-2 și vaccinarea în timpul primului trimestru de sarcină nu cresc riscul de malformații congenitale
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'