România are cel mai scump gaz de import din istoria țării. Alimentarea pentru iarna aceasta s-a făcut cu un preț mai mare decât în anii trecuți

România a atins un nivel de 85% al depozitelor de gaze naturale, la nivelul întregii Uniuni Europene fiind de 88%.
Bianca Bocioacă
03 oct. 2022, 18:42
România are cel mai scump gaz de import din istoria țării. Alimentarea pentru iarna aceasta s-a făcut cu un preț mai mare decât în anii trecuți

România a plătit cel mai mare preț din istorie pentru gazele stocate, lucru care se va observa și la plata facturilor. Conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în luna iulie importul de gaze naturale s-a făcut la prețul de 1.592 de dolari/mia de metri cubi. În luna iulie a anului trecut s-a realizat cu 169 de dolari pe mia de metri cubi. Potrivit datelor CEGH, bursa de la Viena, unde se stabilește cotația gazului la nivel europen, pețul a ajuns la 2.400 de dolari pe mia de metri cubi.

„O iarnă cu temperaturi mai scăzute poate agrava deficitul de energie, problemele de aprovizionare și poate conduce la întreruperi de energie, precum și prețuri și mai mari”, a declarat Szabolcs Nemes, managing partener la Roland Berger România.

Citește și: Facturile bubuie bugetul de luna viitoare! Cât costă un kilowatt la principalii furnizori, de ce este mai ieftin la Hidroelectrica

Virgil Popescu, ministrul energiei, a precizat la finalul săptămânii, după reuniunea extraordinară a Consiliului European  că România își dorește decuplarea prețului gazelor de cel al producției de energie, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene.

Până la această schimbare, între 1 decembrie și finalul lunii martie 2023, România trebuie să reducă consumul de energie, la orele de vârf, cu 5%.

„România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazuș orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au fost alături de noi. În schimb, am obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național”, a declarat ministrul, conform Mediafax.

În general, orele de vârf sunt între 18-20 și dimineața între 8-10. În momentul de față, nici la nivel europen și nici pe plan local nu s-a comunicat care este modul în care se va calcula reducerea de 5% a consumuluui de energie în orele de vârf.

O altă decizie constă în impunerea unui plafon de 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie din surse regenerabile, nucleare, cărbune sau hidro, excepție fâcând produicătorii de energie pe bază de gaz natural.

Citește și: Virgil Popescu anunţă cum se va realiza reducerea consumului de energie în România: „Nu vine nimeni să stingă becul în casele românilor”

„Veniturile producătorilor de energie vor fi plafonate la 180 de euro/MWh de la 1 decembrie până la 30 iunie 2023, sumele care depășesc acest plafon urmând să fie utilizate pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică”, a mai spus Virgil Popescu.

Se urmărește constituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul pretolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o cimponentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!