Prima tranșă de 1,8 miliarde de euro din PNRR a fost transferată joi de Comisia Europeană României, iar până la 31 decembrie ţara noastră va primi încă 1,942 miliarde de euro din cadrul împrumutului de prefinanțare, ceea ce înseamnă că doar pentru început vor intra aproape 4 miliarde euro. Anul viitor se va primi o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat vineri că guvernul este în întârziere cu adoptarea unor măsuri pentru implementarea PNRR-ului.
„Ceea ce cred că este foarte important de menționat este că avem 507 jaloane și ținte pe care fiecare dintre ministerele responsabile trebuie să și le extragă și să le urmărească în îndeplinirea lor. Şi, de asemenea, avem 171 de măsuri; din aceste măsuri, 64 sunt reforme și 107 investiții.
Ca atare, suntem în urmă cel puțin cu elaborarea Ordonanței de Urgență privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR ( Planul Național de Rederesare și Reziliență). Aș dori să avem o dezbatere, să vedem cât de repede avem această ordonanță pe masă, să putem să o dezbatem și să o aprobăm”, a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă, potrivit Europa Liberă.
Potrivit Executivului, pentru anul 2021 și pentru primul trimestru al anului 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.
Cele cinci obiective atinse sunt, conform Guvernului:
Dintre acestea, cele mai importante se referă la:
Ce riscă România dacă nu îndeplineşte obiectivele trasate de Comisia Europeană
Problema majoră este că dacă obiectivele prevăzute pentru 31 de decembrie nu vor fi realizate va fi o situație penibilă, un semnal că începem cu stângul, nu neapărat o pedeapsă financiară atașată acestor primi bani.
De fapt, Comisia Europeană acordă șase luni pentru a le duce la îndeplinire sau a remedia problemele apărute. În această situație lucrurile se vor complica însă foarte mult, pentru că în iunie urmează să fie trasă următoarea tranșă de bani, care va fi însoțită la rândul ei de o serie de obiective ce trebuie duse la îndeplinire.
„Vor fi alte deadline-uri si obiective pentru primele șase luni de anul viitor. Acolo lucrurile se complică, trebuie să facă și mai multe”, spune Cristian Ghinea.
Dacă nici după aceste 6 luni țintele nu sunt atinse, se poate ajunge la pierderea a miliarde de euro, atrage atenția europarlamentarul Dragoș Pîslaru.