„E o dorintă fără limită de a depăsi situațiile limită. Niciodată nu cred că ai să găsești pe cineva care să nu mai spere. Oricât de grav ar fi, tot undeva acolo există un sâmbure de speranță.”
De cinci ani de zile, fostul jurist Irina Telea își dorește să învingă cancerul. Nu e zi dată de la Dumnezeu în care să nu lupte pentru o mică victorie. De la mersul prin salon, la mișcarea mânilor, toate sunt pentru ea speranțe la viață. „Nu mă ridicam din pat, iar acum mă duc la baie. Acestea sunt problemele bolnavilor de cancer”, spune Irina.
În mâinile asistentei Ioana Butoi s-au stins pe rând mulți bolnavi de cancer. Cu toții au ajuns la Centrul de îngrijiri paleative „Sfânta Irina” luptând pentru viață până în ultima clipă.
„Când afli că ai fost depistat cu această boală cruntă, cancerul, ai impresia că a venit sfârșitul pentru că și atunci când îl depistezi în fază incipentă, te lupti cu tine, nu știi unde să mai mergi. Ai impresia, de fapt, că te lupți cu morile de vânt”, mărturisește asistenta-șefă.
În România, statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare în ce privește incidența bolii, iar rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer scade masiv. Cel mai adesea cancerul se depisteaza în stadiu avansat, iar lupta cu boala devine un chin.
Când medicii i-au spus Irinei că are cancer, nu a fost nimeni să o țină de mână. În lupta cu boala a mers singură, iar astăzi recunoaște că ar fi ajutat-o mult mai mult un suport moral și afectiv.
„Inițial, la aflarea veștii, ești ca trăznit. Pur și simplu esti lovit cu leuca. Ești disperat. Nici nu reușești să stabilești un contact normal nici cu doctorul, nici cu rudele. Ți se pare că ești neînțeles”, spune Irina.
Acestea sunt de fapt bătăliile pe care Irina le duce în fiecare zi. Dacă nu ar fi fost personalul de la Sfânta Irina care să o încurajeze, să îi administreze zi de zi doza de sperantă si curaj, Irina ar fi fost una din multele victime ale sistemului.
„Optimismul este o calitate umană mai rar întâlnită la bolnavul în suferință foarte mare. De aceea, Centrul Sfânta Irina se ocupa de bolnavii de cancer, prin terapia pe care o oferim, să fie lipsiți de durere”, este de părere Tatiana Banyan, terapeutul clinciii.
De altfel, Irina e conştientă că „atunci când vezi că mai ai un pic de succes, când vezi că nu sunt lucrurile chiar atât de catastrofale, când vezi că au trecut trei, patru luni și încă ești în viață, ești un pic mai bine, atunci prinzi un pic de curaj. Te mobilizezi”.
Îngenuchiat de sistem, uneori abandonat de familie și chiar de el însuși, cel mai adesea bolnavul de cancer se simte neputincios în fața sorții și renunță să mai lupte. În România cancerul se poate trata ca în orice țară europeană. Pentru aceasta avem nevoie de un Centru de Recuperare Oncologică. Clinica NERA se adresează bolnavilor la debutul bolii, iar șansele de vindecare stau în mâinile noastre.
Recuperarea oncologică este un concept folosit de zeci de ani, cu succes în multe țări din Europa și America și are în vedere abordarea personalizată, interdisciplinară și multidisciplinară a cancerului. Terapiile adaptate, centrate pe pacient, permit acestuia să-și mobilizeze și dezvolte resursele fizice și mentale pentru a stimula mecanismele de auto-vindecare.
Citeşte şi: ROMÂNIA ARE SUFLET. DRAMA unei bolnave de cancer: Sunt optimistă, aştept UN MIRACOL
CÂTE VIEȚI POȚI SALVA ÎNTR-O VIAȚĂ?
Ajută la construcţia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România. Salvează vieţi. Intră pe www.clinicanera.ro sau dă un SMS la 8843 în valoare de 2 euro (TVA inclus).
CLINICA NERA, O ȘANSĂ LA VIAŢĂ PENTRU BOLNAVII DE CANCER
Salveză vieţi! Sună la 0900900150 (10 euro), 0900900152 (5 euro), 0900900154 (2 euro) și ajută la construcţia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România.
Cont bancar:
RO64WBAN25110002A2064936 l
Banca Comerciala Sanpaolo Romania, Sucursala Moşilor.