Doi ofițeri austrieci așteaptă de mai multe săptămâni la Bruxelles să primească acreditarea în cadrul alianței NATO, scrie cotidianul austriac Kurier, preluând informații publicate de alte două site-uri de știri, Salzburger Nachrichten și Oberosterreichische Nachrichten.
Accesul este blocat de România, care a cerut timp de gândire, mai menționează articolul din Kurier, speculând că nu poate fi vorba de altceva decât de răzbunarea României datorată faptului că Austria se opune aderării ţării noastre la Schengen.
Potrivit presei austriece, cei doi militari și-ar fi primit deja misiunile – unul ar trebui să participe în programul de evaluare, iar celălalt într-un comandament NATO pentru programe de cooperare generală. România s-a opus, însă, ca militarii austrieci să-și preia atribuțiile în cadrul acestor operațiuni, cerând timp suplimentar pentru evaluarea lor.
”Se pare că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la alianță. Accesul este amânat de România, care a cerut timp să se gândească la asta. Este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul guvernului federal austriac referitor tema Schengen, au relatat cotidienele austriece „Salzburger Nachrichten” și „Oberösterreichische Nachrichten” în edițiile lor de sâmbătă”, notează Kurier, citat de G4Media.ro
Delegația României la NATO nu a făcut niciun comentariu referitor a această situaţie, însă un purtător de cuvânt al NATO şi-a exprimat speranţa că divergenţele dintre cele două ţări se vor rezolva şi nu vor afecta activitatea ofiţerilor NATO.
„Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice probleme bilaterale care ar putea afecta ofițerii Austriei din posturile NATO în activitatea lor”, a precizat purtătorul de cuvânt NATO, potrivit publicaţiei austriece Kurier.
Michael Bauer, purtător de cuvânt al armatei austriece, a transmis faptul că Ministerul Federal al Apărării „a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles”.
Austria nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice, însă este ancorată în alianță prin „Parteneriatul pentru Pace” și operațiunile conduse de NATO, cu un mandat al Consiliului de Securitate al ONU.
Nu este prima dată când participarea Austriei la reuniunile NATO este blocată. Începând cu anul 2016, Turcia a blocat participarea Austriei la reuniunile Alianţei timp de mai mulţi ani din cauza vetoului austriac asupra negocierilor de aderare la UE ale Ankarei. În 2018, ministrul de externe de atunci Karin Kneissl (FPÖ) a reușit să convingă autorităţile de la Ankara să pună capăt părții civile a blocadei. Abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a anunţat că Austria și NATO au undă verde să coopereze în cadrul Parteneriatului pentru Pace.